Az ipari termelés értéke májusban 2473 milliárd forint volt, 0,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A szerény növekedés oka, hogy idén májusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2014 májusában; a munkanaphatástól megtisztított index 6,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,2 százalékkal mérséklődött – áll a KSH tájékoztatójában.

A ipari értékesítés értéke májusban 2473 milliárd forint volt, 0,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A 890 milliárd forintos belföldi értékesítés 5,8 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, az 153 milliárd forintos exportértékesítés 4,1 százalékos növekedést jelent.

A növekedéshez legnagyobb mértékben a több mint 25 százalékos súlyú járműgyártás járult hozzá, ebben az alágban a termelés éves összevetésben 9,5 százalékkal bővült, értéke májusban megközelítette a 629 milliárd forintot. A leggyorsabb, 10,7 százalékos növekedést az 59,8 milliárd forintos termelést produkáló „egyéb fel-dolgozóipar; ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása” alágban regisztrálták. 10,1 százalékkal bővült a termelés a „gumi, műanyag és nemfém ásványi termékek gyártása” alágban, a termelés értéke itt 165,2 milliárd forint volt.

A legnagyobb, 11,2 százalékos éves szintű visszaesést a „gép, gépi berendezés gyártása” alág könyvelte el; a termelés értéke itt 128,1 milliárd forint volt, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb érték – a szakágazatok szinte mindegyikére jellemző visszaesésben remélhetőleg a szabadságolások is szerepet játszottak.

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 13 százalékkal emelkedett 2014 májusához képest. Az új belföldi rendelések 7,9, az új exportrendelések 13 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány volumene 13 százalékkal haladta meg a 2014. májusit.