A szlovákiai magyar kistermelőket és vásárlóikat szólítja meg az április végén induló Háztáji.sk ingyenes online piactér.

A Háztáji.sk folyamatosan bővülő adatbázisával kifejezetten a kistermelők támogatását célozza meg – írja a hirek.sk.

„A vásárlók keresik a magasabb értéket képviselő háztáji termékeket, hiszen mindannyian szívesebben vásárolunk gyümölcsöt, húst, pékárut vagy épp mézet attól a termelőtől, akit személyesen ismerünk. Sokan nem is tudják, hogy a közelükben milyen kiváló termelők vannak, és pont ebben segít a Háztáji.sk” – mondta Németh Róbert, az újabb online katalógust indító Libertate polgári társulás elnöke.

A termelők az ingyenes regisztráció után tudják majd feltölteni adataikat és termékeiket, utóbbiakról fényképeket is mellékelhetnek. Az adatokat, a termékek listáját és a fotókat a jövőben is módosíthatják.

Jelenleg a termelők a következő termékkategóriák szerint csoportosíthatják az áruikat: tej, tejtermékek, tojás, hús, húskészítmények, gyümölcs, gyümölcskészítmények, zöldség, zöldségkészítmények, pékáru, édesség, tésztafélék, gomba, méz, fűszerek, alkoholos italok.

Az online katalógusban megtalálható lesz minden házilag előállított élelmiszer, amelyet így hazai kistermelőktől vásárolhatunk meg, ahelyett, hogy a gyakran belföldi termékeket alig kínáló nagyáruházak polcairól válogatnánk.

A vásárlóknak mindössze annyi a dolguk, hogy az ingyenes oldalon a kereső segítségével vagy a kategóriák szerint böngészve megkeressék a számunkra legszimpatikusabb termelőket, majd a megadott rendelkezésre állási időben felvegyék velük a kapcsolatot.