A gépjármű-felelősségbiztosítási kárigények meglehetősen széles skálán mozognak Európában – állítja jelentésében az európai biztosítási és viszontbiztosítási szövetség. Az Insurance Europe adatai szerint 2013-ban az átlagos gfb kárigény a portugál 1200 euró és az olasz, illetve svéd 5000 euró között mozgott.

Az összes gépjármű-biztosítási kárigény legnagyobb százaléka testi sérüléses balesetekhez kapcsolódik, melyek országonként szintén igen eltérő nagyságúak. Észtországban, Törökországban és Csehországban ezek a kárigények kevesebb, mint 4500 euró nagyságúak átlagosan, míg Franciaországban és Görögországban ugyanez 20 ezer euró feletti. Ez a hatalmas eltérés nagyrészt az orvosi ellátás költségeiben, valamint a kompenzációs gyakorlatokban tapasztalható különbségekkel magyarázható az Insurance Europe szerint – írja a Biztosítási Szemle.

A gépjármű-biztosítások a leggyakrabban vásárolt nem-életbiztosítási termékek Európában, melyek a teljes nem-életbiztosítási piac 27,4 százalékát adják. 2013-ban a teljes díjbevétel ebben a szegmensben 123,5 milliárd euró volt.

A gépjármű-biztosítási piacon ráadásul rendkívül éles a verseny, mintegy 1000 biztosítótársaság nyújt fedezetet a 334 millió gépjármű számára. A legjelentősebb piacok – Németország, Franciaország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Spanyolország – adják az európai gépjármű-biztosítási piac mintegy kétharmadát.

A kárhányadok ismét 100 százalék alá csökkentek 2012-re és 2013-ra, ami helyreállította a biztosítók jövedelmezőségét. Magyarországon ez a tendencia nem volt megfigyelhető a vizsgált időszakban: a kárkifizetések nőttek, a díjbevételek pedig csökkentek.