Az egyiptomi légügyi hatóság úgy döntött, hogy meneszti a Sarm es- sejk-i repülőtér vezetőjét, mivel nem tett meg mindent a légi kikötö biztonságáért.

Több mint egy hét telt el azóta, hogy lezuhant a Sínai-félszigeten az orosz utasszállító gép, mire leváltották a repülőtér parancsnokát – a döntésről csütörtökön tettek közzé hivatalos közleményt.

Az indoklás szerint Abdel-Wahab Ali nem tett meg mindent azért, hogy száz százalékos biztonságot garantáljon a repülőtéren. Kommentárok szerint ez összefüggésben lehet azzal, hogy a vizsgálók változatlanul nem zárták ki annak lehetőségét, hogy az Airbus A321 ellen merényletet követtek el.

Szerdai hír szerint ugyanis megállapították: a gép hajtóművében robbanás történt, ami akár pokolgéptől is származhat. Ezt az információt erősítette meg legutóbb a brit külügyminiszter.

A repülőtér parancsnokának ideiglenesen egy volt pilótát neveztek ki. Több légi társaság úgy döntött, hogy a vizsgálat lezártáig más útvonalon közlekedtetik repülőiket. Írország viszont bejelentette, hogy ideiglenesen szünetelteti járatait Sarm es-Sejkbe.

Az Airbus A321-es repülő Szentpétervárra tartott. Fedélzetén 217 utas (köztük 25 gyermek) és 7 fős személyzet tartózkodott, valamennyien meghaltak. A kutatás a katasztrófa helyszínének 40 négyzet kilométeres körzetében folytatódik.