Németország példájából tanulva, fokozatosabban és zökkenőmentesebben állhat át a megújuló energiaforrásokra az Amerikai Egyesült Államok. Minden bizonnyal Hillary Clinton kampányában is fontos szerepet játszik majd az átállás és a klímavédelem.

A 2011-es fukushimai katasztrófát követően – nagy részben az erős társadalmi nyomás hatására – Németország azonnal leállította legrégebbi nukleáris erőműveit és bejelentette, hogy néhány éven belül a többit is kivezeti az energiapiacról. A kieső termelést az „Energiewende” nevű program keretében megújuló energiaforrásokkal pótolta volna.

A program előre nem várt politikai és gyakorlati kihívások elé állította a német gazdaságot és többszöri finomításra szorult. A leállított atomerőművek pótlására a hozambizonytalan nap- és szélerőmű fejlesztések mellett újra kellett indítani a korábban leállított széntüzelésű alaperőműveket, aminek következtében jelentősen nőtt a károsanyag-kibocsátás. Az energiatermelő berendezéseket gyártó német társaságokat igencsak megviselte az olcsó kínai gyártók által keltett árverseny, a szolgáltatóknak teljesen új üzleti modellhez kellett hozzászokniuk, a megújuló energia beruházások fellendítésére megváltoztatott támogatási rendszer pedig jelentős terheket rótt a német gazdaságra.

Az Egyesült Államokban azonban – úgy tűnik – ideális az időzítés a megújuló energiaforrásokra való átálláshoz: a szél- és naperőművek ára folyamatosan csökken, ráadásul a kedvező áru palagáz ellensúlyozhatja a megújuló energiaforrások drága beruházásai által előidézett árnövekedést. Obama valószínűleg a németeknél óvatosabban bánik majd a nukleáris erőművekkel és egy ideig megtartja azokat. Az alaperőműveken túl ráadásul az amerikai hálózat fejlesztése is szükséges, mert az a németnél öregebb és korszerűtlenebb.

A kedvező gazdasági környezet kapóra jön a 2016-os választásra kampányoló demokrata elnökjelölt-aspiránsnak, Hillary Clintonnak, aki a ciklusa alatt mintegy félmilliárd napelemet helyezne el. Sajtóinformációk szerint Clinton kampányának egyik központi témája lesz a klímavédelem.