Sokkal jobban fizet az állam a bankoknál, mégsem viszik át a kincstárhoz a Start-számlát a szülők. Az újszülötteknek is megérné számlát nyitni, de egyre kevesebben teszik – írja a Világgazdaság.

Drasztikusan visszaesett a Babakötvény népszerűsége az utóbbi hónapokban, májusban és júniusban már csak minden hetedik gyereknek nyitottak a szülők Start-számlát a Magyar Államkincstárnál, hogy apránként takarékoskodva gondoskodjanak a jövőjéről – olvasható a Világgazdaság csütörtöki számában.

Az első féléves statisztika ennél szebbnek tűnik, a közel 47 ezer nyilvántartásba vett gyerek közül csaknem minden harmadiknak, 13 655-nek nyitottak Start-számlát. Az adat viszont csalóka, hiszen az a 3800, 2013-ban és 2014-ben született állami gondozott kisgyerek is szerepel benne, akiknek hivatalból nyitottak számlát. Nélkülük 10 ezer alatt maradt volna az új számlák száma, ami a fele a tavalyi első félévinek.

A kincstár szerint a visszaesés oka az, hogy nem rendelkeznek marketingkerettel, ez megnehezíti a szolgáltatás köztudatba építését. A Babakötvényt korábban is az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) reklámozta, és a kampányok után valóban megnőtt a kereslet a számlákra.

Az ÁKK – ha befejeződik az erről szóló közbeszerzési tender – az idén ősszel és télen indít még kampányokat a lakossági állampapírok népszerűsítésére, ebben a Babakötvényt és a Start-értékpapírszámlát is reklámozzák majd.