Robert Fico kormányfőt idegesíti az Európai Unió jelenlegi állapota. Úgy véli, az EU beleszeretett önmagába, és nem akarja tiszteletben tartani, hogy körülötte a világ fejlődik.

A szlovák kormányfő nincs teljes mértékben meggyőződve arról, hogy az európai csúcspolitikusoknak pontosan sikerült azonosítaniuk az EU problémáját. Szerinte nem csak arról van szó, hogy nem szentelnek elegendő figyelmet olyan témáknak, mint a munkanélküliség és az energetikai biztonság, hanem több probléma is felmerül – írja a hirek.sk.

„Kérdéses, hogy értelmesen kommunikálunk-e, betartjuk-e az embereknek adott szavunkat, illetve kellőképpen korszerűen és energikusan válaszolunk-e olyan témákra, amelyekkel az élet előrukkol. Amikor az emberek Európában azt látták, hogy bárminemű ellenőrzés nélkül miként özönlik be több százezer migráns, akkor ez nagy idegességet válthat ki” – jelentette ki Robert Fico a COSAC-konferencia plenáris ülésén.

Fico meg van győződve arról, hogy az amerikai elnökválasztás rámutatott: az élet teljesen más, mint amilyennek azt a média lefesti. „Alapvetően többet kell majd beszélnünk a nyilvánossággal, talán másféle módszerekkel és formában” – szögezte le.

A kormányfő a Brexitről is beszélt. „A Nagy-Britannia és az EU közti viszonyok rendezéséhez teljesen másféle modellt kell találnunk. Vélhetően nem lehet majd automatikusan átvenni azt, ami Svájc és Norvégia esetében működőképes. A Nagy-Britanniához fűződő viszony annyira specifikus, hogy új modellel kell majd előrukkolni” – közölte a szlovák kormányfő.