Ismét nagyszabású korrupciós botrányok fertőzik a romániai egészségügyi rendszert. A hatóságok két, egymástól független, szinte az egész országra kiterjedő ügyben nyomoznak.

A legfőbb ügyészség munkatársai kedden Románia számos megyéjében – rendelőkben, kórházakban és egészségügyi szolgáltatóknál – végeztek házkutatást, mivel a gyanú szerint több orvos törvénytelenül végzett gyógyszerkísérletet a pácienseken – írja a kronika.ro.

Az illegális gyógyszerkísérletek ügyében az egyik fő gyanúsított egy aradi kórház pszichiátere, aki a főügyészség nyomozói szerint csúszópénzt kért, illetve fogadott el olyan személyektől, akik az intézmény pszichiátriai osztályára való beutalást igényelték annak érdekében, hogy betegnyugdíjba mehessenek. A szakorvos a fiktív beutalást és kezelést azzal a feltétellel rendelte el, hogy az érintettek részt vesznek egy általa vezetett kísérletben.

A pszichiáter az osztályon dolgozó rezidens orvosokat – akiknek munkáját egyébként ő felügyelte – is arra kényszerítette, hogy közreműködjenek a törvénytelen eljárásban. A kísérletet sokszor a páciensek részletes tájékoztatása nélkül végezték el.

A korrupcióellenes ügyészség arról számolt be, hogy hetvenhét onkológus szakorvos ellen indítottak bűnvádi eljárást, mivel egy gyógyszerforgalmazó cég indiai üdülést szervezett nekik azért, hogy a betegeiknek a cég által forgalmazott gyógyszereket írjanak fel.

A gyanúsítottakat még 2012-ben hívták meg egy indiai orvosi konferenciára, a gyanú szerint azonban a rendezvény csak ürügy volt, a szakemberek egy része családtagjaival utazott Indiába.

A konferencia helyszínétől több száz kilométerre szállásolták el őket, egyesek közülük csak utólag igényeltek a szervezőktől a konferencián való részvételüket elismerő oklevelet. Az orvosok ugyan ott voltak néhány órát a bangalorei kétnapos rendezvény megnyitóján, de még ugyanazon a napon visszautaztak Új-Delhibe.

Az ügyészség szerint a cég több mint félmillió eurót fizetett egy utazási irodának a 77 orvos üdültetésére, ebből 416 ezer euró a megvesztegetést jelentő összeg.