A szlovákiai diákok közép- vagy főiskolai tanulmányaik befejezése után kötelesek az egészségbiztosítójuknak bejelenteni, hogy helyettük ki fizeti majd az egészségügyi járulékokat.

Ha nem jelentik be a járulék befizetőjével kapcsolatos változást, akár 331 eurós bírságban is részesülhetnek az Egészségügyi Felügyeleti Hivataltól (ÚDZS), ismételt kötelességszegés esetén pedig a hivatal ennek az összegnek a kétszeresét is kiróhatja – írja a hirek.sk.

A középiskolások esetében a tanulmányok formálisan augusztus 31-én fejeződnek be. A főiskolások számára az államvizsga napja a mérvadó, ami május végén vagy júniusban lehet. „Az említett időpontoktól számított nyolc napon belül a végzős köteles az egészségbiztosítójának bejelenteni a járulékfizetőt illető változást” – hangsúlyozta az Union Egészségbiztosító szóvivője, Judita Smatanová.

Ha a végzős középiskolás folytatni akarja tanulmányait, akkor az egészségbiztosítónak igazolnia kell a további iskolalátogatást. Ha nem folytatja tanulmányait és nem is dolgozik, akkor jelentkeznie kell az illetékes munkahivatalban, s akkor a továbbiakban az állam fizeti helyette a járulékot.

Ha a végzős nem jelentkezik a munkahivatalban, akkor köteles az egészségbiztosítóban önkéntes fizetőként nyilvántartásba vetetni magát, és fizetni a járulékot. Ha a végzős alkalmazottá válik, akkor a bejelentési kötelezettség rá már nem vonatkozik, mert azt az egészségbiztosítóval szemben a munkáltató teljesíti.