A válság hatásai felértékelik a kockázatkezelést a befektetési piacon, a vagyonkezelést hosszabb távon érdemes lehet többféle eszközre alapozni – olvasható az OTP elemzésében.

A hitelintézet a váratlan gazdasági következmények szerepét emelte ki a tavalyi tapasztalatok alapján. 2021 legnagyobb nyertesei a kockázatos eszközök lettek, miközben több az év elején még ígéretesnek tűnő befektetési lehetőség többnyire alulteljesített.

Az első félévben a befektetők is bíztak az újranyitásban, amely el is indította a kilábalást, de később lelassult a növekedés, és őszre bizonytalanná váltak a gazdasági kilátások – írták.

Az OTP elsősorban az inflációt nevezi a globális pénzpiac új ellenségének. A pénzromlás üteme számos országban elszakadt a jegybanki célszintektől, de a termelési kapacitások korlátai, az ellátási láncok akadozása, és a nyersanyagok drágulása is fékezi a fellendülést világszerte. Európában az energiahordozók áremelkedése különösen jelentős – tették hozzá.

A közlemény szerint a válság alatt felhalmozott megtakarítások egy részét az emberek részvényre költötték, a részvénypiacok között Közép-Európa jól teljesített az idén, a feltörekvő térség részvényei népszerűek voltak.

A széleskörű, kötvényekre és alternatív eszközökre is építő befektetési portfóliók jó megoldásnak bizonyultak, és az ilyen típusú felosztása a befektetési portfoliónak később is fontos maradhat.

(Forrás: MTI)