A következő két évben majdnem kétezer új buszt szerezhetnek be a Volán-társaságok a Nemzeti autóbuszgyártási cselekvési program keretében.

A Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság március 13-i ülésén elfogadta a Volán-társaságok járműbeszerzéseit lebonyolító Volán Buszpark Kft. hároméves tervét, amelyben összesen 1849 új busz vásárlása szerepel. A beszerzés fedezetét a nemzetgazdasági tárca biztosítja – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Volán-társaságok idén 423, 2018-ban 533, 2019-ben 893 új buszt vehetnek, amelyek 97 százaléka a hazai gyártók típusválasztékából kerül ki.

Varga Mihály elmondta: abban bíznak, hogy az itthoni buszgyártó kapacitások Mosonmagyaróváron, Győrben, Székesfehérváron, Budapesten, illetve Debrecenben 2020-ra elérik azt az 1100-1200 darabos éves termelési mennyiséget, amelyet a kormány megcélzott. Kiemelte: míg 2015-ben a magyar gyártók 99 buszt adtak el, tavaly már 170-et, idén februárig pedig a Kravtex Kft. 86 buszt szállított le a Volán Buszpark Kft.-nek. A Volánbusz Zrt. januárban megrendelt 180 alacsony padlós csuklós buszt az Ikarus Egyedi Kft.-től – sorolta.

A Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság március 13-án hagyta jóvá, hogy a Volán Buszpark Kft. lízingkonstrukcióban szerezzen be 20 új, normál padlómagasságú és 80 új alacsony padlós szóló buszt, lehetőség szerint magyar gyártóktól. A közbeszerzés kiírása folyamatban van – emlékeztetnek a cikkben. (MTI)

Fotó: A kínai BYD idén tavasszal nyitotta meg elektromos buszokat összeszerelő üzemét Komáromban