Jó egynéhány korlátolt felelősségű társaság végelszámolással megszűnhet vagy átalakulhat betéti társasággá, esetleg kényszertörléssel beszüntetheti tevékenységét a következő hónapokban.

Március 15-én lejárt az a határidő, amelyet az új polgári törvénykönyv végrehajtási szabálya a törzstőke felemelésére előírt, ez lehet az ártrendeződés oka – írja a Magyar Idők.

A lap az igazságügyi tárcától megtudta, korlátolt felelősségű társaságként jelenleg nagyjából háromszázezer vállalkozás működik, közülük eddig 45 ezer nem teljesítette kötelmét, s a törzstőkét nem emelte fel hárommillió forintra.

A kötelező tőkenövelés – a jogalkotók szándéka szerint – az üzleti élet biztonságát, a hitelezők védelmét szolgálja.

Az Országos Bírósági Hivatal napokban közzétett tájékoztatása szerint az ilyen vállalkozásokat a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárás alá vonja, ennek keretei közt megszűntnek nyilvánítja, s hivatalból elrendeli kényszertörlésüket.

Az általában pár hónapig tartó procedúra alatt a tőkehiányos kft.-k még mindig elvégezhetik az összeg kiegészítését, s dönthetnek arról is, hogy más cégformában folytatják tevékenységüket vagy végelszámolással befejezik működésüket.

Ha a cégbíróság az ilyen változásbejegyzési kérelmeket megkapja, megszünteti a törvényességi felügyeleti eljárást.

A cégügyekben rendszeresen el­járó Halla Zsolt ügyvéd a gyakorlati tapasztalatokat ismertetve elmondta: a jogi képviselők és a könyvelők jelzése alapján a legtöbb kft. idejében gondoskodott a tőkeemelésről.