Tavaly több céget töröltek Magyarországon, mint amennyi új vállalkozást alapítottak, s a szabályok szigorítása idén sem kedvez a vállalatalapítási kedvnek. A piac tisztulása ugyanakkor elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság kialakulását.

Tavaly mindössze 25 ezer új vállalkozást alapítottak Magyarországon, ez kevesebb mint a fele a négy évvel korábbi adatnak – derült ki a Bisnode összeállításából. A cégalapítási kedv évek óta csökken: 2012-ben ötödével kevesebb társaságot hoztak létre, mint egy évvel korábban, míg 2013-2014-ben 13-14 százalékos volt a visszaesés, a tavalyi érték pedig 16 százalékkal maradt el az egy évvel azelőttitől.

Míg a korábbi években inkább a válság utóhatásainak ehetett betudni az új cégek számának jelentős mértékű visszaesését, addig 2014-ben és a múlt évben már nagyobb szerepe lehetett a szigorodó tőke követelményeknek. A szigorúbb szabályozói környezet miatt pedig idén sem várható a trend megfordulása a cégalapítások terén, ugyanakkor az új törvényi szabályozásnak köszönhetően egy pénzügyileg stabilabb vállalati szféra alakulhat ki Magyarországon – fogalmazott Keleti József, a Bisnode country menedzsere.

Az újonnan induló vállalkozások számának csökkenése miatt az utóbbi években egyre kevesebb a működő társaság is. Míg 2013-ban még emelkedett a Magyarországon működő cégek száma, addig 2014-ben megfordult a trend, és tavaly is tovább csökkent az állomány. Az új cégek alakulásának csökkenése mellett az elmúlt években egyre nagyobb számban törölnek társas vállalkozásokat, ami ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a működő cégek számának alakulását. Tavaly több mint 50 ezer cég szűnt meg, amely 9200-zal több, mint az előző évi érték.

A csökkenő trend ellenére akad néhány iparág, amelyben nőtt az újonnan alapított vállalkozások száma. Az ingatlanszektorban például 6,6 százalékkal több új céget jegyeztek be 2015-ben – igaz, még ez sem tudta ellensúlyozni a megszűnéseket, s az ingatlanos társaságok száma végül 1,23 százalékkal csökkent tavaly. Van azért néhány olyan ágazat is, amelyben nőtt a vállalkozások száma, ilyen: a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyipar. A legnagyobb arányban a textiliparban, a nagykereskedelemben, a papíriparban és az építőiparban csökkent a cégek száma. Ezekben a szektorokban a cégek három százaléka tűnt el egy év alatt.

Az adatok megyei bontásából az is kiderül, hogy nincs olyan területe az országnak, ahol ne csökkent volna a vállalkozások száma tavaly. A legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fogyatkozott meg a cégek száma, három százalékot meghaladó mértékben. Ezzel szemben Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyékben viszont az egy százalékot sem érte el a vállalkozások számának csökkenése.

A Bisnode szakemberei arra számítanak, hogy a cégek számának csökkenése 2016-ban is folytatódik, de a fogyás üteme lelassul. A cégalapítási szabályok szigorítása továbbra sem kedvez a vállalatalapítási kedv javulásának, ugyanakkor elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság kialakulását. A cégmegszűnések száma rekordot döntött 2015-ben, ám az újonnan induló felszámolási, csőd és kényszertörlési eljárások száma már enyhe visszaesést mutat, ami arra enged következtetni, hogy a piac tisztulási folyamata a vége felé közeledik.