Az „újrapozicionált” Oroszország is a bizonytalanság egyik tényezője lehet 2016-ban – írja Anders Borg korábbi svéd pénzügyminiszter.

2016 kihívásokkal teli, nem éppen egyszerű éve lesz a világgazdaságnak – írja Anders Borg (képünkön), Svédország korábbi pénzügyminisztere a Világgazdasági Fórum honlapján megjelent cikkében. A gazdasági kilábalást több komoly veszély fenyegeti.

Az első: a politikai populizmus

A második: a globális bizonytalanság és a menekültválság

A harmadik: az egyesült királyságbeli szavazás az uniós tagságról

A negyedik: Oroszország szerepe

2015 végén Putyin elnök gyors ütemben újrapozícionálta országát: a korábbi kívülálló immár konstruktív erő Szíriában, illetve az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Ez az újrapozicionálás nyilvánvalóan törékeny. Putyin egyáltalán nem enyhített a kelet-ukrajnai konfliktusban elfoglalt agresszív orosz állásponton. Az orosz intervenció Bassár el-Aszad szíriai elnöknek nagyobb támogatást nyújtott, mint amekkora tényleges kárt az Iszlám Államnak okozott.

Hosszú távon Oroszország – a jelenlegi rezsim alatt – valószínűleg hanyatló hatalom lesz. A kilátásokat több tényező teszi borússá: az alacsony születési ráta és a férfiak alkoholfogyasztással összefüggő korai elhalálozása egyaránt súlyosítja, hogy a gazdaság a termelékenység fokozása és az innováció helyett döntően a természeti erőforrásokra támaszkodik. Rövid távon azonban más a helyzet: bármely, a gyengeség jeleit mutató szomszédos ország azt kockáztatja, hogy Oroszország kihasználja a helyzetet. Putyin elnök a populizmus korának nagy mestere, aki bármikor visszatérhet a nyugat-ellenes retorikához.

A következő években az oroszországi befektetéseket kockázatosnak fogják tekinteni. Tartós változás csak akkor következhet be, ha a külföldi befektetők megbizonyosodnak arról, hogy az orosz politika 2015 végi 180 fokos fordulata csupán az első lépés egy olyan Oroszország irányában, amely nyitott az együttműködésre, és amely készen áll megreformálni archaikus gazdasági struktúráit. Addig azonban a befektetők is „hibernálódnak” és reménykednek, hogy egyszer csak megindul az olvadás a fagyos orosz tundrán.

Folyt. köv.

A cikket hamarosan folytatjuk. Anders Borg szerint a további nagy kihívások a világgazdaság előtt:

  • A gyenge növekedés és a hullámzó piacok
  • A kínai reformok