Őrzésvédelmi és vagyonőri feladatok ellátására szerződött munkaerő-kölcsönző bűnszervezet irányítóit vették őrizetbe Budapesten a NAV pénzügyi nyomozói.

Az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak mintegy két és félmilliárd forintot spóroltak a kiszolgáltatott munkavállalókon, és több mint egymilliárd forint áfát csaltak el – olvasható a NAV közleményében.

Az irányítók – ahogy ilyen esetekben általában – a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfafizetési kötelezettséget igyekeztek elkerülni.

A megrendelő cégek őrzés-és vagyonvédelmi feladatok ellátására kötöttek szerződéseket a fővállalkozókkal. A megbízott fővállalkozó társaságok a vállalt feladatok teljesítésére alvállalkozókat bíztak meg. A bűnszervezet tagjai az alvállalkozók alá stróman ügyvezetőkkel céghálózatot szerveztek, hogy a vagyonőri feladatok ellátásához szükséges munkaerőt ezekhez a cégekhez jelentsék be. Az ide bejelentett alkalmazottak után a munkáltatással összefüggő adóbevallási- és fizetési kötelezettségüknek nem, vagy csak részben tettek eleget. A munkabérek kifizetését a láncolat legalsó szintjén elhelyezkedő, a szervezet irányítása alatt álló, ám ténylegesen nem működő munkaerő-kölcsönző társaságok intézték. A bérkifizetések ellenére itt sem történt adó-és járulékfizetés.

Az áfával is csaltak, ugyanis a láncolat tagjai közötti ügyletekről számlák is készültek. Áfabevallást viszont egyáltalán nem, vagy csak elenyésző összegről tettek, és a bevallott összeget is nullára minimalizálták. A huszonkét alvállalkozói cég nagyjából folyamatosan „működött”, azonban a munkaerő-kölcsönző társaságokat többször lecserélték.

A munkaerő-kölcsönző társaságok számláiról felvett pénz egy részét fekete, adózatlan, nettó munkabérként borítékban kiosztották, a másik részéről pedig az irányítók rendelkeztek.

Az ügyben a NAV munkatársai kétszázan, 128 helyszínen tartottak házkutatásokat. Az egyik irányító férfi irodájában a páncélszekrényből több, mint ötvenmillió forint készpénz került elő. Ezidáig mintegy hétszázmillió forintnyi vagyont sikerült zárolni.

A pénzügyi nyomozók harminckilenc gyanúsítottat és több tanút is kihallgattak. Az őrizetbe vett irányítók közül négyen előzetes letartóztatásba kerültek. További két társuk emberrablás miatt már korábban előzetes letartóztatásban volt, miután az egyik stróman ügyvezetőjüket elrabolták, és fogva tartották. Az irányító személyek bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztésre is számíthatnak. A stróman ügyvezetőknek közokirat-hamisítás miatt kell felelniük – zárul a NAV közleménye.