Egyértelműen ellenzi a gázipari szakma a vegyes fűtési rendszerek kiépítését a társasházakban. Veszélyes állapot alakulhat ki, ha egyazon gyűjtőkéményre régi és új típusú kazánokat is csatlakoztatnak – hívta fel a figyelmet Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke.

A kazánrendelet bevezetését követően egyszerűnek és olcsónak tűnő megoldások is megjelentek a piacon, azonban ezeknek semmiképpen sem tanácsos bedőlni. Az ajánlatok között van, amely azt ígéri, hogy a társasházi lakások fűtésének korszerűsítéséhez nem kell felújítani a kéményt, elég pusztán az új készüléket felszerelni.

– Az ilyen megoldásokat érdemes fenntartásokkal kezelni – mondta a Magyar Időknek Versits Tamás épületgépész mérnök, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. A fenti esetben az összes lakónak le kellene cserélnie a készülékét a biztonság érdekében, mivel ugyanarra a gyűjtőkéményre nem szerelhető nyílt és zárt égésterű készülék egyszerre.

Versits Tamás kiemelte, hogy az ilyen, vegyes rendszereket egyértelműen nem támogatja a szakmai szervezet. A legutóbbi, őszi nemzeti fórumon a gyártók, a kéményépítők, a kéményseprők, a gázkészülék-szerelők és az összes további iparági szereplő egyetértett abban, hogy a vegyes rendszerek nem kezelhetők megfelelően, mert ebben az esetben nincs lehetőség arra, hogy a fűtési rendszer előzetes modellezését elvégezzék.

Ha például egy társasházban csak az egyik kazánt cserélik le, az felborítja a kéményáramkör stabilitását. Az instabil állapot tönkreteheti az új készülék alatti vagy feletti emeleten üzemelő berendezést, de a füst visszatorlódása és más műszaki problémák miatt veszélyhelyzet is kialakulhat.

Ezért a szakmai szövetség szerint minden esetben az a legfontosabb, hogy műszakilag korrekt megoldás szülessen, ezzel lehet ugyanis megóvni az emberéletet.

– Az olcsó ígéretek azért is problémásak, mert ahelyett, hogy a környezetvédelem és az energiahatékonyság irányába haladnánk, egyesek üzleti úton megkísérlik belekényszeríteni a fogyasztót egy részmegoldásba, valós megoldásnak feltüntetve azt – mondta a szakértő.