Kedden megszavazott tervezetében az Európai Parlament összeolvasztja a jelenleg még különálló EU-s iskolai tej- és gyümölcsprogramokat és 20 millió euró további támogatással 250 millióra növeli összevont éves költségvetésüket.
Az unióban élő diákok jobban támogatott iskolatej-, gyümölcs-, és zöldségprogramokban, ész a helyes táplálkozásról szóló oktatásban részesülhetnek hamarosan. Az új tervezet, amelyről a tagállamok minisztereivel előzetesen már 2015 decemberében megállapodtak, és amelyet kedden szavazott meg az Európai Parlament, összeolvasztja majd a jelenleg még különálló EU-s iskolai tej- és gyümölcsprogramokat és 20 millió euró további támogatással 250 millióra növeli majd azok összevont éves költségvetését.
„Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás adja a jó egészség alapját, azonban az EU-szerte visszaesett a gyümölcs, zöldség és tejfogyasztás. Éppen ezért kulcsfontosságú az iskolai gyümölcs-, zöldség- és tejprogramok megerősítése a rájuk fordított összeg megnövelésével és a helyes étkezési szokások oktatására való összpontosítással. A parlament továbbá garantálta a program pénzügyi stabilitását azzal, hogy meggátolja a tagállamok számára a költségvetés egyoldalú megvágását, illetve az EU-s támogatások elosztásának a kritériumait egymás között” – mondta a tervezetet a tárgyalócsoportot vezető Marc Tarabella (szocialista, belga).
Több tanóra a helyes táplálkozási szokásokról, több és igazságosabb finanszírozás
Azon tagállamok, melyek vállalkoztak az önkéntes támogatási program megvalósítására, nagyobb hangsúlyt kell, hogy fektessenek a helyes táplálkozási szokások oktatására, a helyi ételek és az organikus mezőgazdaság támogatására, valamint az ételpocsékolás elleni küzdelemre. Továbbá a gyermekeket újra kapcsolatba kelleni hozni a mezőgazdasággal, például mezőgazdasági üzemekben tett látogatásokon keresztül.
A parlament további 20 millió eurót nyert el a tejtermékek elosztásának illetve az oktatási tevékenységek finanszírozására. Ezzel az iskolatej programnak 100 millió-, az iskolagyümölcs- és zöldség programok esetében pedig 150 millió euróra emelkedett az éves költségvetés.
A képviselők továbbá garantálták, hogy egy új, kételemű kritériumrendszer felállítása segítségével az EU-s támogatások igazságosabban kerülnek majd elosztásra a tagállamok között (a 6–10 éves korú gyermekek aránya és a régió fejlettségi szintje az érintett tagállamban). A tejprogramok korábbi támogatási szintjét figyelembe véve az ki lesz egyensúlyozva, egy új, gyermekenként legalább egy minimális összeget garantáló éves uniós támogatással.
Egészségesebb választék
A képviselők módosították azon termékek listáját, amelyek EU-s támogatásra jogosultak annak biztosítása érdekében, hogy:
- prioritást élvezzenek az alulfogyasztott friss és helyi termékek az olyan feldolgozott készítményekkel szemben, mint a levesek, kompótok, dzsúszok, joghurtok és sajtok (utóbbiak csak „desszertként” szerepelhetnek az étlapokon);
- a hozzáadott édesítőszerek és mesterséges ízfokozókat kizárják, míg a hozzáadott cukrot, sót és zsírt korlátozott mennyiségben tartalmazó termékek terjesztése csak kivételes esetként kaphat EU-támogatást, szigorú feltételek teljesülése, így többek között a nemzeti egészségügyért felelős hatóság jóváhagyása esetén.
Az előzetesen jóváhagyott, és a Parlament által 584 szavazattal, 94 ellenében, 32 tartózkodással elfogadott rendeletet még az Európai Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia. Az új szabályozások 2017. augusztus 1-től léphetnek hatályba.
Az iskolai tej- és gyümöcsprogram
Az iskolatej programot 1977-ben hozták létre. Az iskolai gyümölcs program, amelynek van oktatási komponense is, 2009-ben került bevezetésre. Mindkét programot a gyümölcs-, zöldség- és tejfogyasztás népszerűsítésének céljával alapították, de eddig eltérő jogi és pénzügyi keretek között működtek.
Mind a 28 EU-tagállam részt vesz az iskolatej-programban, 25 pedig (az Egyesült Királyságot, Finnországot és Svédországot kivéve) az iskolai gyümölcs-programban. EU-szerte majdnem 10 millió gyermek vett részt az iskolai gyümölcsprogramban és nagyjából 19 millióan a tejprogramban 2013/2014-ben.
A gyümölcs-, zöldség- és tejfogyasztás még mindig csökken Európában. Több mint 20 millió európai gyermek túlsúlyos és a fiatalok átlagosan csak 30–50 százalékát eszik meg a napi ajánlott gyümölcs és zöldségbevitelnek.