Az európaiak évente megközelítőleg 24 milliárd eurót költenek kábítószerre – olvasható a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) és az Europol 2016. évi uniós kábítószer-piaci jelentésében.

Dimitrisz Avramopulosz, migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos: „A kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnözők manapság ügyesen élnek és visszaélnek a globális szállítási módok, valamint az áruk és emberek nemzetközi forgalmából adódó lehetőségekkel, és ez a közegészségügy számára is fenyegetést jelent. Az új technológiák és az internet, valamint a globális kereskedelem és üzleti infrastruktúra növekedésének kiaknázásával gyorsan képesek a nemzetközi határokon átnyúló bűncselekményeket elkövetni. Ezen felül az EU szomszédságában található régiók instabilitása komoly hatást gyakorolhat az európai kábítószerpiacra. E fontos jelentés elemzi az egyéb bűncselekményekhez fűződő kapcsolatokat, valamint azt, hogy a kábítószer-kereskedelemből származó tiltott jövedelem miként finanszírozhatja a migránsok csempészését és a terrorizmust, és miként áshatja alá a nemzetközi fejlesztési erőfeszítéseket.”

Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója: „Az uniós kábítószerpiacot két egyszerű motiváció irányítja: a profit és a hatalom. Ennek, és a kábítószerpiac társadalomra gyakorolt tágabb hatásának megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kábítószerek okozta károkat csökkenthessük. Ez a tudás nélkülözhetetlen a bűnözés elleni küzdelem új stratégiáinak kialakításához, valamint polgáraink egészségének, biztonságának és jólétének biztosításához.”

Rob Wainwright, az Europol igazgatója: „A kábítószer-előállítás és -kereskedelem továbbra is az egyik legnagyobb és leginnovatívabb bűnözői piac. Ahogy egyre komplexebbé válik és összefonódik a bűncselekmények egyéb formáival, köztük a terrorizmussal, kiemelkedő veszélyt jelent az EU belső biztonsága tekintetében. Az összehangolt, határokon átnyúló bűnüldözési együttműködés elengedhetetlen a kábítószer-kereskedelem mértékének és hatásának csökkentéséhez, és mindezt az Europol és az uniós eszközök egyedülálló operatív képességei bevetésével lehet megvalósítani.”

A jelentés

A jelentés szerint a hagyományos csempészútvonalak továbbra is fennmaradtak, azonban a diverzifikáció folytatódik. Az útvonalak a korábbiaknál kevésbé áruspecifikusak, ugyanakkor továbbra is kihasználják a legitim szállítási és logisztikai infrastruktúrákat: a tengeri szállítókonténerek az Európába behozott kábítószerek nagy tételeinek kényelmes szállítási módját jelentik. Az internetes piacok – ideértve a sötét web, az anonimitást biztosító szoftverek és a kriptovaluták – tekintetében mutatkozó újabb fejlemények szintén új lehetőséget kínálnak az internetes kábítószer-értékesítésre.

A jelentés három fő témája:

  • A kábítószer-kereskedelem és a bűncselekmények egyéb formái közötti egyre gyakoribb összefonódások: a kábítószerpiacon tevékenykedő bűnszervezetek diverzifikálnak: tevékenységüket többféle kábítószerre terjesztik ki, részt vesznek másféle bűncselekményekben, például terrorizmusban, szövetségeket alakítanak ki az etnikai és földrajzi határok mentén és kihasználják a szakértelmet.
  • A kábítószerpiac gyors változása a globalizáció és a technológiai fejlődés miatt: a bűnszervezetek ügyesen kihasználják az információhoz való könnyebb hozzáférés, az internet és a nemzetközi kereskedelem növekedése kínálta lehetőségeket.
  • A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre szakosodó csoportok földrajzi koncentrációja: a kábítószerek előállítása vagy kereskedelme Európában vagy máshol konkrét földrajzi területekre koncentrálódik; vannak, amelyek régóta fennállnak, ugyanakkor új területek is megjelennek (pl. a Dél-Kaukázuson keresztül zajló heroinkereskedelem).