Az Európai Bizottság felhívja az érdekelt feleket, hogy terjesszenek elő az Európai Szolidaritási Testület keretében megvalósítandó projekt ötleteket. Az uniós költségvetésből 44 millió euró áll rendelkezésre a kiválasztott projektek költségeinek fedezésére.

Ez a felhívás – amelyet a jövőben továbbiak is követnek – 2020 végéig legalább 100 000 fiatal számára teszi lehetővé, hogy részt vegyen a testület tevékenységeiben.

Mely projektek támogathatók? 

A szolidaritási célú, hosszabb távú egyéni önkéntes munka, szakmai gyakorlat és foglalkoztatás mellett a szervezetek rövid távú (2 héttől 2 hónapig terjedő időtartamú) projekteket kínálhatnak önkéntesek csoportjainak. A szervezeteknek először minőségi védjegyet kell szerezniük, amelyért bármikor folyamodhatnak az Erasmus+ nemzeti irodához, illetve – bizonyos esetekben – az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséghez intézett kérelem benyújtásával.

A forrásokra nem csupán az uniós tagállamokban székhellyel rendelkező állami és magánszervezetek pályázhatnak. Az Európai Szolidaritási Testület portálján regisztrált fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy legalább öt résztvevőből álló csoportot hozzanak létre, és saját maguk kezdeményezzenek fiatalok által irányított szolidaritási tevékenységeket.

Az Európai Bizottság teljes közleménye itt olvasható.

További információk