Mivel a legtöbb művelet számítógép-vezérlésű, Romániában még a varrodákban sem kapnak munkát azok, akik nem tudnak írni-olvasni.

Nagy szükség lenne a Második esély programra: a Kovásza megyei munkaerő-elhelyező ügynökség által az elmúlt héten Nagyborosnyón megszervezett állásbörzén több tucat analfabéta jelentkezett, ám esélyük sem volt, hogy állást kapjanak – írja a Krónika.

Kelemen Tibor, a munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója arról tájékoztatott, hogy az egyik sepsiszentgyörgyi ruhagyár varrónőket keresett, s amellett, hogy próbára tették a jelentkezők kézügyességét, írásbeli tesztet is ki kellett tölteniük. Így többen már eleve kiestek, bár rendelkeztek szakmai ismeretekkel, az ingázást is vállalták volna, ám nem tudnak írni-olvasni,

Az összesítés szerint a börzén megjelentek közül 38 állástalan semmilyen iskolai végzettséggel nem rendelkezett. Háromszéken a tartósan munkanélküliek többsége írástudatlan és szakképzetlen.

A Második esély program jelenthetne megoldást, ám az oktatási minisztérium ezt nem finanszírozza, nem fizetik meg a tanítókat, akik a felnőtteket tanítanák betűvetésre.