2017 decemberében az építőipari termelés volumene 35,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist; 2017 egészében 29,6 százalékos volt a növekedés – tájékoztatott hétfőn a KSH.

Decemberben mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal. Előbbiek növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, kulturális, oktatási épületek építésének eredménye, utóbbiak esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák következtében bővült. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 27,2, az egyéb építményeké 53,2, a speciális szaképítésé 31,7 százalékkal nőtt.

Szerződésállomány

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 124,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 170,1 százalékkal. Az egyéb építmények közül több, nagy értékű szerződést kötöttek útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene december végén 129,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,0, az egyéb építményeké 184,5 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Építőipari termelői árak

2016 IV. negyedévében az építőipar termelői árai 6,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 9,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 4,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,9 százalékkal nőttek az árak 2016 IV. negyedévéhez mérten.

Az építőipar árai 1,6 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.