A hazánkban is termő nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött: a 400 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán – tájékoztatott a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete.

A 2017-es szarvasgomba szezon alighanem emlékezetes lesz a szarvasgomba gyűjtők és termesztők számára. Az elhúzó, hideg tél miatt későn kezdett érni a nyári szarvasgomba idehaza, majd a kevés nyári csapadék hatására csökkent a termés. Nem volt ez másképpen Európában sem, ezért a hazánkban is termő nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött: a 400 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán. A jó termőhelyi adottságú erdőkben ugyanakkor hektáronként 25–40 kg szarvasgombát is lehetett szedni, ami 3-5 milliós bevételt is jelenthetett. Az öntözés tavaly is segítette a termesztőket, akadt ültetvény, ahol 100 kilót meghaladó hektáronkénti termést eredményezett.

A szarvasgomba termesztésre már uniós támogatás is igénybe vehető: a szarvasgomba-termő erdő létrehozását összesen mintegy 4,6 millió forinttal támogatják hektáronként, mellyel nemcsak a telepítést, hanem az ápolási költségeket is 100 százalékban finanszírozzák – olvasható a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének közleményében.