Júniusban az építőipar termelése 10,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

A termelés mindkét építményfőcsoportban emelkedett, az épületek építése 5,6, az egyéb építmények építése 14,9 százalékkal nőtt. Az első hat hónapban az építőipari termelés 8,0 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A II. negyedévben az építőipar termelői árai 2,3 százalékkal emelkedtek 2014 II. negyedévéhez viszonyítva.

2015. júniusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 0,5 százalékkal nőtt.

2015. júniusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • a két építményfőcsoport közül az épületek termelési volumene 5,6, az egyéb építményeké 14,9 százalékkal emelkedett (az épületek között az ipari épületek építése volt jelentős); az egyéb építmények építésének növekedése – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze;
  • az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 24,7, az egyéb építményeké 15,7 százalékkal emelkedett; az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,3 százalékkal alacsonyabb volt.
  • a megkötött új szerződések volumene 10,4 százalékkal kisebb volt; az épületek építésére kötött szerződések volumene 8,6, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 10,4 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. június végi szerződésállományának volumene 48,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 22,0, az egyéb építményeké 54,0 százalékkal volt kisebb.