Ugyan az előző hónaphoz képest csökkent, éves összevetésben még így jelentős bővülést mutatott novemberben a hazai ipar teljesítménye.

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a munkanaphatástól megtisztított index hét százalékos emekedést mutat éves összevetésben – közölte a KSH. Az előző hónaphoz képest azonban csökkent a szektor teljesítménye: a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat 1,4 százalékkal csökkent. A termelés az év első tizenegy hónapjában összességében 7,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipari termelés továbbra is nő, a havi összevetésű visszaesés oka az autóipari és az elektronikai ipari exportban az előző hónapban mért kiugró növekedés volt. A bővülésben továbbra is leginkább a járműgyártás és az elektronikai cikkek gyártása volt a meghatározó, de a többi feldolgozóipari ágazatban is nőtt a termelés.

Érkeztek friss adatok a külkereskedelemről is. Novemberben az import nagyobb mértékben bővült, mint az export: előbbi euróban számolva 7,7, míg az utóbbi 6,5 százalékkal gyarapodott éves összevetésben. A külkereskedelmi egyenleg ezzel 36 millió euróval csökkent, ám még így megközelítette a 673 millió eurót, köszönhetően annak, hogy a tavaly első tizenegy hónapban a kivitel összességében 7,3 százalékkal bővült, míg a behozatal hat százalékkal.