Ha megépül az Északi Áramlat 2, az tovább növeli a veszélyt, hogy Európa egy ellátótól szerezze be a szükséges földgázmennyiség nagy részét – mondta csütörtökön Strasbourgban az Európai Bizottság klíma és energetikai biztosa, Miguel Arias Canete.

Az Európai Bizottság az Északi Áramlat 2 megépítésének tervét a kezdetektől ellenzi. Brüsszel nemtetszésének adott hangot nyáron is, valamint szeptember elején, amikor Vlagyivosztokban aláírták az erről szóló megállapodást. A konzorciumban 51 százalékos részesedéssel vesz részt a Gazprom, az E.ON, a Shell, BASF/Wintershall és az OMV részesedése 10-10 százalék, míg az ENGIE-é 9 százalék.

A gázvezeték Oroszországból a Balti-tenger mélyén vezetne Németországba, párhuzamosan a már átadott Északi Áramlat 1 vezetékkel. Mindkét vezetéknek 2-2 csöve van, illetve lenne. Az Északi Áramlat 2 éves teljes kapacitása évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítása lesz, míg a már üzemelőé 27 milliárd köbméter – ennek egyébként valamivel több, mint a felét használják ki.

Az Európai Bizottság mindent megtesz azért, hogy megmaradjon az Európába Ukrajnán keresztül vezető tranzit útvonal. Oroszország viszont könnyen lemondana erről.