Az online fizetés piacának megnyitása olcsóbb, biztonságosabb fizetési lehetőségek fejlesztésére sarkallja majd a piacot, vélik az Európai Parlament képviselői.

A fizetési szolgáltatásokra vonatkozó uniós szabályok korszerűsítésével, a piacra belépő, mobil és internetes fizetési lehetőséget kínáló új szolgáltatókkal kevesebbe kerül majd a számlák rendezése: az Európai Parlament e célból szavazott meg egy jogszabályt csütörtökön. A képviselők és a tagállami miniszterek között informálisan már májusban megszületett kompromisszum kötelező adatvédelmi és felelősségvállalási szabályok lefektetésével biztonságosabbá is teszi az online fizetést.

„Az unió internetes fizetési piaca felaprózódott és drága, csaknem 130 milliárd euróba kerül, ami az uniós GDP több mint egy százaléka. Ha az unió gazdasága versenyképes akar maradni, akkor nem engedheti meg magának ezt a kiadást” – mondta a témáért a parlamentben felelős olasz néppárti Antonio Tajani képviselő. „Az új szabályzással csökkennek a költségek, javul a fizetések biztonsága és új szereplők léphetnek piacra innovatív mobil és internetes alkalmazásokkal.”

Harmadik félként belépő szolgáltatók

Online számlával rendelkező, de például hitelkártyát vagy betéti kártyát nem birtokló ügyfelek a számláik rendezésére ellenőrzött, nem banki szolgáltató fizetésre szolgáló szoftvereit is használhatják. A szolgáltatók ilyenkor az online bankszámlához hozzáférve a fizető fél nevében utalják át pénzt a címzettnek, az utalás elvégzéséhez pedig nem szükséges a szolgáltatónál számlát nyitni.

Ilyen szolgáltatást biztosít világszerte például az amerikai Paypal. Az európai szereplők közül a fizető fél Németországban például a SOFORT, a skandináv országokban a Trustly, Hollandiában pedig az IDEAL szolgáltatót hatalmazhatja fel, hogy banki adatai felhasználásával pénzt utaljon a számlájáról.

A fizetési szolgáltatásokat nyújtó fél díjai nem lehetnek magasabbak a közvetlen kiadásaik áránál, és hitelkártya vagy betéti kártya használatáért sem számíthatnak fel díjat.

Biztonságos fizetés

A bankok csak akkor akadályozhatják meg a fizetési szolgáltatók hozzáférését az ügyfél számlájához, ha megalapozott biztonsági aggályok merülnek fel, amelyről már a felügyeleti szerveket is tájékoztatták.

A fizetési szolgáltatóknak ugyanakkor garantálniuk kell az ügyfelek biztonságos azonosítását és a biztonságos adatátvitelt. Az ügyféladatok megosztása csak az ügyfél hozzájárulásával történhet.

Amennyiben az ügyfél hozzájárulása nélkül történik utalás, akkor az átutalt összeg elvesztése, ellopása vagy hibás felhasználása esetén az ügyfél a szabályok szerint legfeljebb 50 eurót veszíthet. Felelőtlenül eljáró fizetési szolgáltató azonban akár az egész elvesztett összegért felelősséggel tartozhat.

A jogszabálytervezetet a Miniszterek Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia ahhoz, hogy az új szabályok életbe léphessenek – olvasható az Európai Parlament honlapján.