Andrej Kiska köztársasági elnök felszólalása, az ország állapotáról szóló jelentése bátor volt – értékelte a szlovák elnök csütörtöki felszólalását az ellenzék.

„Ez volt az egyik legjobb beszéd, amelyet szlovák elnök valaha elmondott a parlamentben. Megnevezte az összes problémát, ami gyötör bennünket. Jó, hogy megerősítette pro-európai álláspontját. Véleményem szerint semmi nem hiányzott a beszédből” – mondta Ľubomír Galko, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője.

Miroslav Beblavý független képviselő úgy véli, Robert Kaliňák belügyminiszternek a felszólalást követően azonnal le kellett volna mondania. Magát a beszédet Beblavý nagyon értelmesnek, kiegyensúlyozottnak és államférfihoz méltónak értékelte. „Felismerte azokat a problémákat, amelyek már régóta sújtják Szlovákiát” – tette hozzá.

A független honatya megjegyezte, véleménye szerint az elnök Robert Fico kabinetjének kormányzása alatt minden éven előadhat egy hasonló beszédet. „Fico kormányzása idején ugyanis nem oldják meg a problémákat, amelyeket megnevezett, tehát a korrupció, az oktatásügy és az egészségügy kérdését” – fogalmazott.

A Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) képviselői nem hallgatták meg a köztársasági elnök felszólalását. Mielőtt Kiska beszélni kezdett volna, kivonultak az ülésteremből, és csak az államfő távozása után tértek vissza – írja a hirek.sk.