Ötmillió forintra bírságolta a Nordtelekomot és átmenetileg felfüggesztette a társaság részvényeit a BÉT-en az MNB, mert a cég nem készített konszolidált éves beszámolót.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította, hogy a Nordtelekom Távközlési Szolgáltató Nyrt. annak ellenére sem készített összevont (konszolidált) éves beszámolót, hogy egy 100 százalékos leányvállalattal rendelkezik, és így anyavállalatnak minősül. A Nordtelekom helytelenül értelmezte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, a kibocsátó által hivatkozott kivételszabály ugyanis a tőzsdén jegyzett társaságokra nem alkalmazható – derült ki az MNB közleményéből.

A Nordtelekom tehát – a számvitelről szóló törvény vonatkozó előírásai ellenére – jelenleg egyáltalán nem rendelkezik a kibocsátó legfőbb szerve által elfogadott – az éves jelentés részét képező – konszolidált éves beszámolóval. A feltárt jogsértés miatt a megfelelő éves jelentések közzétételéig a jegybank péntektől felfüggesztette a Nordtelekom részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, és a kibocsátót ötmillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. 

A jegybank ezután is elemzi és értékeli a folyamatos felügyelés keretében rendelkezésére álló információkat, hogy az éves jelentését esetlegesen nem a tőkepiacról szóló törvény (Tpt.) által előírt tartalommal közzétevő kibocsátóknál is megtegye a szükséges intézkedéseket. Nemrég az MNB összesen 27 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezett öt, éves jelentéseik közzétételét elmulasztó kibocsátót. Többségüknél a jegybank tőzsdei kereskedési moratóriumot is elrendelt azok rendszeres tájékoztatási kötelezettségeinek megsértése miatt.

Az MNB májusban emellett az éves jelentését nem a Tpt. által előírt határidőben közzétevő Est Media Vagyonkezelő Nyrt.-vel, a Pannon-Váltó Ingatlanbefektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-vel, az OTT-ONE Nyrt.-vel és az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt.-vel szemben figyelmeztetés intézkedést alkalmazott.

A tőzsdei kibocsátóktól fokozottan várható el, hogy vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a számviteli szabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra. A konszolidált beszámoló készítésének elmaradása a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiac egyensúlyát veszélyezteti – hívta fel a figyelmet az MNB. E beszámoló biztosítja ugyanis (különösen egy tőzsdén jegyzett, anyavállalatnak minősülő társaság esetében), hogy a kibocsátó jövedelemtermelő képességéről, vagyonáról és annak alakulásáról, pénzügyi helyzetéről és jövőbeni terveiről a befektetőkben megbízható és valós összkép alakulhasson ki.