A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentős elismeréssel szól az elért gazdasági eredményeinkről – emelte ki Gion Gábor, a szervezet ma megjelent elemzésének budapesti bemutatóján.

A párizsi székhelyű szervezet hazánk gazdasági helyzetéről szóló tanulmányát Álvaro Pereira OECD-igazgató és a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkár közösen ismertette.

A másfél-kétévente rendszeresen készülő elemzés elismerően szól a magyar gazdaság teljesítményéről, amelyet kiegyensúlyozott és erőteljes növekedés jellemez, köszönhetően a bérnövekedés által hajtott erős belföldi keresletnek, illetve a kiemelkedő beruházási aktivitásnak.

A szervezet ajánlásaival összhangban Magyarország fegyelmezett költségvetési politikát folytat és hosszú távú kötelezettséget vállalt az államadósság csökkentése érdekében – hangsúlyozta Gion Gábor. A foglalkoztatási ráta dinamikus növekedése – ahogy erre az OECD is rámutat – az alacsonyabb képzettségűekre és a nőkre is kiterjed. Van még tartalék a munkaerőpiacon, amelynek kiaknázása érdekében például 2019-től a nyugdíjasok járulékmentesen dolgozhatnak, a kismamák elhelyezkedését pedig a bölcsődefejlesztési program segíti, ahogy  azt  a tanulmány is ajánlja – szögezte le az államtitkár.

Hosszú távú kihívást jelent az OECD szerint is az idősödő társadalom kérdésköre, amelyre kiemelt figyelmet fordít a magyar kormány, 2018-at például a családok évének nyilvánította, és nemzeti konzultációt is kezdeményezett a családok védelméről annak érdekében, hogy megtalálja a megfelelő eszközöket az idősödő társadalom okozta kockázatok csökkentésére – közölte Gion Gábor

A regionális növekedésről szóló fejezetben az OECD a turizmusfejlesztésben rejlő lehetőségeket, illetve a helyi vállalkozások globális értékláncokba történő integrációjának fontosságát és mindezek érdekében a munkaerőpiaci készségek további fejlesztését hangsúlyozza, amelyet a szakképzési rendszer átalakítása is támogat. A fenti megállapításokat és a tanulmány regionális fejlesztési fókuszát aláhúzandó az OECD delegációja Székesfehérváron és Sátoraljaújhelyen is bemutatja a kiadványt.

(Forrás: Pénzügyminisztérium, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)