Öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá Kolozsváron a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és az iLex Systems Zrt.

A stratégiai együttműködés alapvető célja, hogy az Románia legnagyobb felsőoktatási intézménye és az iLex elméleti és gyakorlati tudásbázisukat közös szakmai céljaik elérése érdekében együttesen mozgósítsák. A célok között szerepel az egyetem hallgatóinak gyakorlati tapasztalatszerzése, a hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatása, az egyetem szellemi kapacitásainak a vállalati és a közszférában való, valamint az iLex szellemi kapacitásainak a felsőoktatásban történő hasznosítása.

Az október 12-én aláírt együttműködési megállapodásban számos részfeladatot is meghatároztak; ilyen például a gyakornoki programok közös megvalósítása, illetve a szakmai támogatás a pályakezdő állások betöltéséhez. Az együttműködés részeként a két fél közös nemzetközi projekteket dolgoz ki, az egyetemen pedig közös kutatóműhelyeket hoznak létre, amelyekben az egyetem szakemberei az iLex által kezdeményezett és igényelt témákban végeznek kutatásokat, illetve módszertani fejlesztéseket.

A megállapodás szerint az iLex részt vesz az egyetem alap-és mesterképzésében. Ennek keretében – a hagyományos oktatási támogatáson túlmenően – az egyetem és az iLex a nagyvállalati és kkv-folyamatok ismertetésére platform-együttműködést alakít ki.

Az iLex saját felhő-alapú jogi és innovációs platformjainak oktatásához az iLex térítésmentesen biztosít iPad/Apple Watch eszközöket az egyetemi oktatóknak. A platform az IBM Softlayer felhőjében „kap helyet”, az IBM Hungary IT managed service igénybe vétele is hozzájárul ahhoz, hogy a nemzetközi vállalati folyamatok tanulmányozása során a hallgatók a legmodernebb technológiát is megismerjék.

Az iLex számos más módon is segíti a hallgatók tanulmányait: iLex Innovációs Díjjal és tárgyjutalommal ismeri el a tanévben legjobb teljesítményt elérő iLex hallgatót, aki csatlakozhat az iLex nemzetközi projektcsapatához. Az aláíráskor az iLex egy Samsung Gear VR eszközt is adományozott az egyetemnek, hogy az cég 2017-ben forgalomba hozandó Virtual Reality verziói is könnyen elérhetők legyenek.

Az egyetem az együttműködés első félévében az európai jog oktatását kezdi meg az iLex platformban.

„Büszkék vagyunk rá, hogy magyar startupként, egy ilyen magas hallgatói létszámmal rendelkező, nagy múltú, magyar tagozattal is rendelkező külföldi egyetem oktatásának tevékeny szereplői lehetünk. A hosszú távú együttműködés során minden lehetséges eszközzel támogatni kívánjuk az egyetem, illetve a Magyar Tagozat munkáját, hogy pár év múlva a hallgatók magabiztosan, a mesterséges intelligenciát, 3D vizualizációt is akár standardként használó nemzetközi vállalati megoldások készség szintű ismeretében lépjenek ki a munkaerőpiacra” – mondta dr. Ritter Marianna, az iLex alapítója, az együttműködési megállapodás aláírását követően. 

A képen dr. Ritter Marianna (balra) és Dr. Soós Anna egyetemi docens, tanulmányi rektorhelyettes.