Már zsinórban harmincharmadik hónapja bővült a hazai kiskereskedelmi forgalom márciusban. Az eladások volumene 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Márciusban kissé lassult a magyarországi kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme, az eladások volumenének éves bővülése a februári 6,7-ről 5,5 százalékra mérséklődött. A naptárhatástól megtisztított adat szerint a bolti forgalom márciusban 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző havi 6,6 százalék után. A kiigazított és a nyers adat közötti eltérés oka a húsvét, amely idén márciusban volt, míg tavaly áprilisra esett – közölte a KSH. 

Az élelmiszerek naptárhatással korrigált forgalma márciusban 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a februári 4,9 százalékos növekedés után. A húsvéthatást mutatja, hogy a nyers adat szerint a növekedés változatlanul 4,9 százalék volt. Az üzemanyag-fogyasztás éves növekedési üteme 9,1 százalékról öt százalékra mérséklődött.

A nem élelmiszerjellegű termékek eladási volumene márciusban 7,6 százalékos növekedést mutatott. Ezen belül a csomagküldő és internetes áruházak forgalma táplálta a bővülést 55,1 százalékos növekedéssel. Az átlagosnál kisebb növekedést mutatott a bútorok és műszaki cikkek forgalma (3,1 százalék) a könyvek, számítástechnikai és egyéb iparcikkek eladása (3,9 százalék), a használtcikkek értékesítése (3,5 százalék).

Egyedül a gyógyszerek és gyógyászati termékek értékesítése közelítette meg a csoport átlagát 7,4 százalékos növekedéssel, az illatszerek eladási volumene a februári 13,7 százalékos növekedéssel szemben 4,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz hasonlítva. Az első negyedévben 4,7,  a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,3 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése.