A kis- és középvállalatok körében egyre népszerűbbek az exportélénkítési, valamint a versenyképességet javító hitelprogramok keretében az Eximbank refinanszírozása mellett kínált kedvezményes, fix kamatozású kölcsön és lízing finanszírozási megoldások.

Az Eximbank finanszírozási megoldásai jellemzően export tevékenységhez kötődnek, ennek megfelelően az euróalapú hitelek vannak túlsúlyban, ugyanakkor dinamikusan bővül a forintalapú hitelezés is – számolt be tapasztalatairól a CIB Bank. Ez annak köszönhető, hogy a versenyképességi konstrukcióban a nem exportáló, valamint az exportőröknek nem beszállító vállalkozások is hozzájuthatnak már az Eximbank refinanszírozott hiteléhez.

A CIB ügyfeleinek nagy része közvetlenül vagy közvetve kötődik az exportpiacokhoz: a hitelezett ügyfelek 40 százaléka végez külkereskedelmi tevékenységet. Az érintett ügyfelek többsége az Európai Unióba, azon belül is Németországba, Ausztriába és Franciaországba exportál, elsősorban élelmiszereket, autó és gépalkatrészeket, valamint elektronikai eszközöket. Emellett az export célországok között szerepelnek a FÁK és a Balkán országai, valamint például tejtermékkel a Közel-Kelet is.

A hiteleket korábban jellemzően a feldolgozóipari társaságok vették igénybe, ám miután a kedvezményes kölcsönöket ma már nem kizárólag a közvetlenül exportáló cégek, vagy az ő partnereik kaphatják, így más szektorokban (kereskedelemben, építőiparban vagy a szolgáltatóiparban) is jelentősebb a kihelyezés.

A rendkívül jó feltételek mellett és alacsony áron elérhető refinanszírozási lehetőségek közül az idei évet még inkább az Eximbank által refinanszírozott hitelek fogják meghatározni. Ehhez hozzájárul az is, hogy a hazai gazdaságnak az export továbbra is az egyik húzóágazata lesz.

Az Eximbank által refinanszírozott megoldások népszerűségének további oka, hogy a teljes termelési ciklus megfinanszírozására is használhatók, azaz előfinanszírozására (a beruházások, illetve forgóeszközök finanszírozására) ugyanúgy, ahogy utófinanszírozásra is (az értékesítést követően a vevő pénzügyi teljesítéséig szóló kölcsönre).

Az Eximbank kereskedelmi banki partnerei között a CIB két díjat is elnyert tavalyi teljesítményével. A bank bonyolította a legtöbb új ügyletet: 210 megállapodást kötött és ezzel közel 20 százalékos részesedést ért el a folyósítások számát tekintve. Míg 85 ügyféllel szintén a CIB lett a legtöbb kkv ügyfelet finanszírozó hitelintézet.