Negyedszázada folyamatosan fejlődik a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft. A társaság 25 évvel ezelőtti mintegy 100 millió forintos árbevételét mostanra mintegy 9 milliárd forintra növelte.

Idén 800 millió-egymilliárd forinttal növelné árbevételét a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft., a cég forgalma így újra elérné a 2015-ös szintet – mondta Szegedi Sándor, a cég ügyvezető igazgatója Kunhegyesen a XII. Coop Rally negyedik állomásán. A múlt évben ugyanis csökkent a társaság árbevétele, mivel a Nagykun-Hús Kft. németországi leánycégét önálló vállalattá kellett átszervezni, és így annak bevétele már nem jelentkezik Magyarországon.

A német érdekeltség ugyanakkor magyar tulajdonban maradt, de a német elszámolási szabályok szerint Németországban működik önálló vállalatként. Éves árbevétele eléri a 3,5 milliárd forintot. A cég termelése 2015-ben mintegy 10 ezer tonna volt, míg 2016-ban meghaladta a 12 ezer tonnát.

Szegedi Sándor elmondta, a cégnél évente mintegy 120-130 ezer sertést vágnak. Ennek a sertésszámnak az ötödét, mintegy 20-25 ezer hízót a cég saját kisújszállási sertéstelepén tenyésztenek, és onnan kerül az „alapanyag” a vágóhídra. A hizlalda árbevétele évente átlagosan egymilliárd forint.

A cégnél 2018-ban nagyszabású fejlesztést terveznek, növelni szeretnék mind a vágókapacitást, mind pedig a készítménygyártás volumenét. Ezért egymilliárd forintból technológiai fejlesztéseket és épületbővítést is terveznek. A cég árbevételének mintegy 20 százalékát az export adja, a fontosabb célországok Románia, Szlovákia, Csehország és Lengyelország, de a Nagykun-Hús Kft. legfontosabb exportpiacának a romániai piacot tekinti. Az ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy a cég 100 százalékban magyar, és családi tulajdonban van. (MTI)