Elhalasztották a keddtől meghatározatlan időre bejelentett általános sztrájkjukat a helyi közigazgatásban dolgozók, a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FNSA) szeptemberig adott haladékot a kormánynak.

Az alkalmazottak érdekeit védő szervezet elnöke, Valer Suciu hétvégén találkozott Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettessel, aki egyben regionális fejlesztési és közigazgatási tárcavezető is, és több ponton is sikerült megállapodásra jutniuk – írja a kronika.ro.

„Amennyiben Románia kormánya nem tartja be a megállapodásban rögzített vállalásokat és határidőket, újrakezdjük a tiltakozó megmozdulásokat” – mutat rá hétfői közleményében a szakszervezeti szövetség.

A fejlesztési minisztérium egy, a helyi közigazgatás korszerűsítését célzó reformon dolgozik, a FNSA és a kormány pedig közösen tekinti át és keres megoldást a helyi közigazgatásban dolgozók problémáira. A szakszervezet képviselői ugyanakkor részt vesznek majd a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény kidolgozásában is.

A FNSA vállalta, hogy tájékoztatja a kormányt a 2016/20-as számú sürgősségi kormányrendelet augusztus elsejei hatályba lépését követő bérszintekről, hogy a felek tisztán láthassák a helyzetet, korábban felmerült ugyanis, hogy sem a kormánynak, sem a szakszervezeteknek nincs pontos nyilvántartásuk a fizetésekről.

Az érdekvédelmiek által kért étkezési utalványok és üdülési csekkek kapcsán azt az ígéretet kapták, hogy a kormány egyeztetni fog a pénzügyminisztériummal, hogy az elfogadott költségvetés keretein belül, a helyi közigazgatásban dogozók kaphassanak étkezési utalványt, az üdülési csekkeket viszont kössék a teljesítményhez.

A közigazgatásban dolgozók egyelőre bíznak a megegyezésben, hiszen – mint Ferencz Tibor, a Kovászna megyei Nova Vita szakszervezet elnöke a Krónika megkeresésére ismételten leszögezte – „mindenki tudja, hogy a polgármesteri hivatalok alkalmazottai keresik a legkevesebbet, gyakorlatilag a többségük minimálbéren tengődik”.

Múlt kedden az ország mintegy 35 ezer helyi közigazgatási alkalmazottja egész napra felfüggesztette a munkát, egy héttel korábban pedig számos hivatalban tartottak egyórás figyelmezető sztrájkot.