Az MNB 20 millió forintra bírságolta a Raiffeisen Alapkezelőt a társaság működését és az általa kezelt alapokat érintő jogsértő eljárások miatt. A feltárt hiányosságok nem okoztak tényleges anyagi kárt az ügyfeleknek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálati programjába illeszkedő átfogó vizsgálatot végzett a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt.-nél, áttekintve a társaség tevékenységét 2013. december 31-től az ellenőrzés lezárásáig. Az MNB hiányosságokat tárt fel többek között a Raiffeisen Alapkezelő által kezelt befektetési alapokat érintően a likviditási limiteknek való megfeleléssel, a kölcsönfelvételi korlátok betartásával, a nettó eszközérték meghatározásában bekövetkezett hiba korrigálásával, az éves jelentések tartalmával kapcsolatban – derül ki a jegybank közleményéből. 

Mindezeken túl probléma volt az értékbecslői feladatok harmadik fél általi ellátásával, a compliance funkció ellátásával, a portfólióban szereplő ingatlanok értékének megállapításával, valamint a befektetési döntéshozatali folyamatok átláthatóságával kapcsolatosan. A vizsgálat feltárta továbbá, hogy a Raiffeisen Alapkezelő a befektetési alapkezelési tevékenységét nem mindenkor az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzatának megfelelően végezte.

A jogsértések miatt az MNB összesen 20 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Alapkezelőre, és kötelezte a hiányosságok megszüntetésére, valamint a jogszabályszerű működést támogató intézkedések megtételére. A Raiffeisen Alapkezelőnek írásban kell tájékoztatni az MNB-t a jogsértések megszüntetésére vonatkozó intézkedéseiről.

Az MNB a bírságösszeget elsősorban a Raiffeisen Alapkezelő tőkepiaci súlyából fakadó piaci- és ügyfélkockázatok, valamint a jogsértések mögött húzódó hiányosságok alapján állapította meg. Enyhítő körülményként vette ugyanakkor figyelembe a szabályszegések egyszeri jellegét, a Raiffeisen Alapkezelő eljárás során tanúsított együttműködését, illetve azt, hogy tényleges ügyfélkár nem keletkezett.