Két éven belül megháromszorozná a duális szakképzési programjában részt vevő magyar fiatalok létszámát a Nestlé.

Négy tanév alatt 44 édesipari termékgyártót, 16 elektronikai műszerészt és 6 villanyszerelőt szeretne bevonni a 15-24 éves korosztályból duális szakképzési programjába a Nestlé. A 66 fiatal a társaság meghatározó jelentőségű gyártási központjaiban, a diósgyőri és a szerencsi gyárakban dolgozhat. Diósgyőrben 44 édesipari termékgyártó és 8 elektronikai műszerész fiatalt helyeznének el. A szerencsi gyárban 8 elektronikai műszerészre és 6 villanyszerelőre tartanak igényt – derül ki a társaság közleményéből.

Két miskolci középfokú oktatási intézménnyel, a Szemere Bertalan Szakközépiskolával és a Debreczeni Márton Szakiskolával közösen indított képzések célja, hogy biztosítsa a Diósgyőrben több évtizede tradicionális módszerekkel csokoládéfigurákat készítő és lassan nyugdíjba menő édesipari termékgyártó szakmunkások utánpótlását. A végzett elektronikai műszerészek és karbantartók pedig a szerencsi és a diósgyőri gyárban is találnak majd munkát.

A Nestlé Hungária Kft. és partnervállalatai évek óta elkötelezettek a fiatalok munkához jutásának támogatásában, 2014 óta működik az „Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért” partnerprogram. Kezdetben a gazdasági válság miatt megugró fiatalkori munkanélküliséget igyekeztek enyhíteni, az utóbbi időben azonban megváltozott a munkaerőpiaci helyzet, így a cél az lett, hogy Magyarországon is vonzó és a külföldi ajánlatokkal versenyképes állásokat kínáljanak a tehetséges fiataloknak – mondta Jean Grunenwald. A Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója szerint azonban legalább ilyen fontos az is, hogy munkalehetőséget biztosítsanak a hátrányos helyzetű fiatalok számára.

Az uniós szinten riasztó ifjúsági munkanélküliségi adatok hatására, a jövő nemzedékének munkához juttatása érdekében, 2013-ban az Európa Tanács elfogadta az Ifjúsági Garancia Programot, amelyet Magyarországon is alkalmaznak. A program sikerességéhez azonban szükség van az üzleti szféra támogatására is. A duális képzési programok beindítása jó példa arra, miként segíthetnek a vállalkozások a jövő nemzedékének munkához juttatásában – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa.

2014. január óta 16 millió fiatal kapcsolódott be az Ifjúsági Garancia Programba. Ez a program arról gondoskodik, hogy minden 25 éven aluli fiatal színvonalas állásajánlatot kapjon, továbbá oktatásban, tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki képzésben részesüljön munkahelye elvesztését, vagy a formális tanulás befejezését követő négy hónapon belül. Az Ifjúsági Garancia Program keretében 10 millió fiatal fogadott el valamilyen állásajánlatot, Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés pedig 1,4 millió fiatalnak nyújtott közvetlen támogatást EU-szerte. 

Tavalyi az Európai Bizottság javasolta, hogy egymilliárd euróval bővüljön az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre vonatkozó külön költségvetési előirányzat, és ezt további egymilliárd euró egészítse ki az Európai Szociális Alap forrásaiból. Ennek köszönhetően hozzávetőleg egymillióval több fiatal részesülhet támogatásban 2020-ig azokban a tagállamokban, amelyeket a leginkább sújt a munkanélküliség – tájékoztatott Navracsics Tibor, aki azért látogatott Diósgyőrbe, hogy személyesen szerezzen tapasztalatokat a Magyarországon zajló duális szakképzés gyakorlati megvalósításáról.