Az EP közlekedési szakbizottsága csütörtökön elfogadta a légi közlekedés új uniós szabályaihoz fűzött módosító javaslatokat, amelyek már kiterjednek a drónokra is.

A vezető nélküli légi járműveket, a drónokat ma már az élet számos területén használjuk, legyen szó filmforgatásról és fotózásról, vagy akár gázvezetékek őrzéséről, erdőtüzek eloltásáról. Veszélyt jelenthetnek viszont a repülőgépekre és megsérthetik a magánszférát is.

Az EU-ban a 150 kg-nál könnyebb drónok használatát tagállami szinten szabályozzák. Emiatt a különböző országokban eltérő jogszabályok, repülési engedélyek, bizonyítványok vonatkoznak rájuk, ami megnehezíti a nemzetközi gyártó cégek helyzetét, hiszen sokszor nem tudják, hogyan feleljenek meg a tagállamok eltérő követelményeinek.

„A drónok egyre inkább a napi életünk részévé válnak, számos új lehetőséget teremtenek az emberek és a vállalkozások számára. Ezzel együtt azonban megjelenik a kockázat is, hogy balesetet vagy sérülést okoznak” – mondta Marian-Jean Marinescu (néppárti, román) parlamenti témafelelős.

Az Európai Parlament közlekedési szakbizottsága csütörtökön fogadta el az új uniós légi közlekedési szabályokhoz fűzött ajánlásokat. Ebben az EP-képviselők többek között azt kérik, hogy harmonizálják a 150 kg-nál könnyebb drónokra vonatkozó szabályokat az EU-ban, különös tekintettel a biztonsági kritériumokra és a magánadatok védelmére vonatkozóan.

A szakbizottság a 250 kg-nál nehezebb drónok kötelező regisztrációját is javasolja. Marian-Jean Marinescu (néppárti, román) elmondta, hogy ez a szabályozás azonban nem érinti a játékként, vagy szórakozásként használt drónok nagy részét.

A parlament infografikája bemutatja, mit érdemes tudni a civil drónok használatáról.