A drónok biztonságos használatáról szóló jelentésről vitáznak és szavaznak a képviselők az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésen.

 „Az utóbbi 15 évben kereskedelmi szempontból hatalmas növekedést láttunk az iparban. Polgári drónokat használnak a növények ellenőrzésére a földeken, humanitárius katasztrófákat vizsgálnak és erdőtüzeket, ellenőrzik a vasútvonalakat, használják a filmiparban” – mondta Jacqueline Foster (konzervatív-reformer, brit) témafelelős.

Az EP-képviselő szerint fontos, hogy megfelelő pilótaképzés legyen. Az adatvédelem kapcsán emlékeztetett, hogy már létezik a területet lefedő nemzeti és uniós szintű szabályozás. „Nem látom szükségét újabb szabályok bevezetésének ezen a téren.”

A tervek szerint a drónoknak fel kell ismerniük a velük egy légtérben repülő légi járműveket, hogy ne veszélyeztessék a fedélzetükön emberekkel repülő gépeket. A képviselő szerint kiemelt figyelmet kell fordítani a sűrűn lakott területekre, valamint a repüléstilalmi övezetekre, amilyenek például a repülőterek, erőművek, nukleáris- és vegyi üzemek.

A jelentésről október 29-én, csütörtökön vitázik és szavaz az Európai Parlament. A tervek szerint a drónokra vonatkozó szabályozás része lesz az Európai Bizottság légi közlekedési csomagjának ezév végéig.