Washingtonnak sokkal kevesebb pénzt kellene fordítania a NATO fenntartására, mert a szervezetre eleve nincs szükség – állítja Donald Trump, a konzervatívok elnökjelölt aspiránsa.

Donald Trump úgy látja, hogy az Egyesült Államoknak messze nincs akkora szüksége az Észak-atlanti Szerződés Szervezetre, mint partnereinek. Erről a CNN hírtelevíziónak nyilatkozott, illetve a The Washington Post szerkesztő bizottsága előtt is beszélt a milliárdos.

Trump azt mondta, a legjobb lenne megszüntetni a NATO-t, de ha ez egyelőre nem megy, akkor sokkal kevesebbet kell költeni rá. A NATO legnagyobb tagdíj fizetője az Egyesült Államok. Trump úgy véli, a szövetség megalakulásakor teljesen más volt a világ, 1949-ben természetes volt, hogy Washington külföldi szövetségesekkel veszi körül magát.

Mára viszont a NATO, a konzervatív elnökjelölt spiráns szerint, nehézkesen működő szervezetté vált, amely bizonyította életképtelenségét az orosz-ukrán konfliktus kezelésekor. Donald Trump egy félmondatban azt is odavetette, hogy az USA képes egyedül is képviselnie érdekeit és garantálni polgárai biztonságát. Erre  nagy szükség van, mert az sem zárta ki, hogy Oroszországgal harmadik világháborút kell majd vívni.