Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke együttérzését fejezte ki Brüsszelnek és a város polgárainak a „szörnyű támadások” után. Mindenki maradjon biztonságos helyen és kövesse az utasításokat – kérte az elnök.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke élesen elítélte a kedd reggeli brüsszeli terrortámadásokat és őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy megrendítették a számos ártatlan ember életét követelő robbantások. Donald Tusk hangsúlyozta, az unió elkötelezett a terrorfenyegetettség elleni küzdelem iránt.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján kijelentette: ez egy rendkívül szomorú nap Európa számára.

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke rövid üzenetében jelezte: valamennyi uniós intézményben narancsfokozatú riasztás lépett életbe, minden keddre tervezett hivatalos programot töröltek.

A háromnegyed 11-es információk szerint a brüsszeli repülőtéren két robbanás legalább 13 emberéletet követelt, 35-en megsebesültek. Nem sokkal később robbanás történt az uniós intézményekhez közel fekvő Maalbeek metróállomáson. Az RTBF belga tévécsatorna arról számolt be, hogy a szövetségi vizsgálat megerősítette: a repülőtéri robbantásokat öngyilkos merénylők követték el. A brüsszeli metró üzemeltetője néhány perccel 12 óra után arról számolt be, hogy a Maelbeek megállónál történt robbanásnak 15 halálos áldozata és 55 sebesültje van. 

A városban leállt a tömegközlekedés, a repülőtér nem fogad és nem is indít gépeket, és törölte járatait az Eurostar is.

Két magyar megsebesült, készültség van Budapesten is

Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban, magyar halálos áldozatról nem tudni – számolt be az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. 

A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség 2-es fokozatát – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén.