Drasztikus változásokra van szükség – nyilatkozta Deutsch Tamás, az MTK Budapest sportegyesület elnöke, miután a labdarúgó csapat kiesett az NB I-ből. A vezetőedző szerződését nem hosszabbították meg, de lesznek további személyi változások is.

Három és fél éve lettek új tulajdonosai a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságnak. Az új tulajdonosok és az új menedzsment békés átmenetet hirdetett: megtartottak mindent és mindenkit a múltból, és így próbáltak lépésről lépésre változtatni, építkezni. Alapvető hiba volt!” – olvasható az MTK honlapján megjelent, Deutsch Tamással készült interjúban.

Az MTK Budapest sportegyesület elnöke szerint azoknak lett igazuk, akik azonnali és radikális változtatásokat javasoltak, sürgettek! Mint fogalmazott: „Mindent, ami a teljes zsákutcát jelentő elmúlt közel tíz évhez tartozik, ki kell hajítani, és teljesen új dolgot kell csinálni!

(Az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. elnökét Deutsch Péternek hívják. Az elnöki és vezérigazgatói posztot márciusban választották szét.)

Deutsch Tamás szerint teljesen elhibázott a klub játékosértékesítési stratégiája. Nem 16-18 éves korban kell eladni a legjobb focistákat, hanem olyan szakmai munkát kell végezni, hogy a kiemelkedő tehetségű fiúk minél hamarabb bemutatkozhassanak a felnőtt csapatban, és 20-22 évesen, fizikailag, technikailag, játékintelligenciában, mentálisan, nyelvtudásban, a személyes „image” felépítésében, ötven-száz mérkőzéssel a hátuk mögött lehessen tárgyalni az eladásukról!

Ezt a rossz gyakorlatot is hoztuk magunkkal, sajnos engedtük, hogy folytatódjon. Hiba volt” – mondta Deutsch Tamás.

Az interjúban így folytatta: „Azzal áltattuk magunkat, hogy milyen kiemelkedő színvonalú az akadémiai képzésünk és milyen nagy számban építünk be saját nevelésű, fiatal játékosokat a csapatba. Ezzel szemben, a nagyszerű sikert elérő U17-es válogatottban egyetlen MTK játékos sem volt, csupán MTK nevelésű futballista volt a csapatban, és az elmúlt két évben nem épült be szinte senki a fiatalok közül a felnőtt csapatba, ráadásul az NB III-as együttesünkből sem érkezett egyetlen játékos sem az első kerethez.”

A  NB I zárófordulója előtt néhány nappal a KamaraOnline interjút közölt Zakor Sándorral, a Labdarúgó Zrt. vezérigazgatójával.

Az utánpótlás neveléséről ezt nyilatkozta: „Magyarországon 12 régiós központban foglalkoznak a legtehetségesebb fiatalokkal. Ez összesen 170–180 fiatalt jelent, s igazság szerint ennyi, az akadémiai szintnek megfelelő fiatal futballistát nem könnyű találni. Ugyanis nem az akadémiai korosztállyal van gond, hanem a náluk fiatalabbak képzésével. Az akadémián olyasmivel is foglalkoznunk kell, amit korábban már el kellett volna sajátítaniuk a gyerekeknek. Aki 8–9 éves koráig nem kapja meg a foci alapokat, az nagyon nehéz helyzetbe kerül, kevés esélye van a felzárkózásra.”

A vezérigazgató szerint „a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára alapozva évente 2–3 fiatal játékost beépítünk a nagy csapatba, és minden évben ugyanennyi labdarúgót szeretnénk értékesíteni – a nemzetközi piacon is. Hosszabb távon a bevétel nagyobb hányada játékosértékesítésből származhat.”

Ki az, aki a mai magyar fociba egyetlen forintot is befektet? – kérdeztük Zakor Sándortól.

A válasz: „A korszerű stadionokba kell visszahozni a nézőket, és ha több lesz a szurkoló, a szponzorok is nagyobb fantáziát látnak majd a fociban. Utóbbi máris megfigyelhető az MTK-nál, új stadionunkban a VIP-szintet kiadtuk, egyre nagyobb az érdeklődés, jönnek a támogatók.”

Deutsch Tamás azt is közölte, hogy az MTK Budapest Labdarúgó Zrt.-hez – az eddigi tulajdonosok mellé – új befektető érkezik, így a pénzügyi lehetőségek tovább bővülnek. „A következő idényben nem lesz olyan klub a másodosztályban, mely említést érdemlően jobb anyagi körülmények között működik, mint az MTK Budapest.”