Idén eddig összesen 1054 milliárd forintnyi EU-támogatást fizetett ki a kormány a régi és az új uniós ciklus terhére és a negyedik negyedévre duplázódást vár, hogy teljesüljön a 2048 milliárdos kifizetés – jelentette ki a Budapest Economic Forum nyitóelőadásában Csepreghy Nándor.

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese újra megerősítette, hogy személyes várakozása szerint a gazdaságfejlesztési területen zajló uniós audit nyomán nem függesztik fel Magyarország számára az uniós támogatásokat. A bőkezű szállítói előleggel kapcsolatos vitával kapcsolatban megjegyezte: a kormány a végsőkig hajlandó elmenni.

Csepreghy szerint a szakképzett munkaerőhiányra részben megoldás lehet az, hogy a következő években „több tízezres, akár százezres” méretű leépítés következik be az állami bürokráciában, így az átképzés után ezek az emberek a versenyszférában el tudnak majd helyezkedni.

Az EU jövőjével kapcsolatban többek között kijelentette: „ugyanannyi esélye van az EU szétesésének, mint az egyben maradásnak”.