Januárban indult képzésük két helyszínen, Nyíregyházán és Budapesten összesen 476 olyan civil kezdte meg tanulmányait, aki börtönőr szeretne lenni.

A képzéseken részt vevők az első, úgynevezett rendvédelmi alapmodulon vannak túl, amely egységes a rendvédelmi szerveknél. Ebben általános katonai ismereteket, szervezeti kultúrát, jogi alapismereteket, lőelméletet tanítanak. Pozitívak a tapasztalatok, mert túl az első megméretésen nagyon kevés a lemorzsolódó – mondta Szabó Zoltán, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának igazgatója.

A következő három modulban indul el a szűkebb szakmai képzés, amelyben őröket, segédfelügyelőket és felügyelőket képeznek a bv-intézeteknek – ismertette. A képzés négy modulból áll, hat és fél hónapig tart és OKJ-s képesítést ad – mondta. Hozzátette: ezután munkába állhatnak a sikeresen vizsgázók, de ez csak a képzési rendszer első lépcsőfoka.

Szabó Zoltán elmondta azt is, hogy a 476 jelentkező civil, aki börtönőr szeretne lenni. A toborzásra részben a bővítési program, részben a folyamatos fluktuáció miatt van szükség – közölte az igazgató. Hangsúlyozta: az életpályamodell bevezetése óta vonzóbb lett ez a szakma, mivel létbiztonságot ad, a képzési rendszer pedig lehetőséget ad a továbblépésre. (MTI)