Alaposan felborzolta a kedélyeket szerdán az a sajtóértesülés, miszerint a román kormány megemelné a munkavállalók által fizetett társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulás mértékét. A pénzügyminisztérium viszont sietett cáfolni.

A felbolydulást okozó információ szerint olyan sürgősségi kormányrendelet terve vár jóváhagyásra, amely a 2016. január elsején hatályba léett adótörvénykönyv módosítását célozza, és amely jelentős mértékben módosítana az adótörvénykönyv 500 cikkelye közül 200-at.

A javaslatok között szerepel például, hogy 21,7 százalékosra nőjön az egyéni társadalombiztosítási hozzájárulás mértéke a társadalombiztosítási költségvetéshez – írja a kronika.ro.

Jelenleg ez a járulék a munkavállaló bruttó fizetésének 10,5 százalékát jelenti, a munkáltató pedig a béralap 15,8 százalékának megfelelő összeget fizet be, ami összességében több, mint a most javasolt érték. A 21,7 százalékot teljes mértékben az alkalmazott fizetéséből vonnák le, a cégnek pedig normális munkakörülmények között nem kellene tb-járulékot fizetnie.

Ha sajátos munkakörülmények állnak fenn, akkor a munkáltatónak a béralap 4,2 százalékát kellene befizetnie a büdzsébe, különleges munkakörülmények esetén pedig 8,4 százalékos a járulék mértéke.
A javaslat arra is javaslatot tesz, hogy ezzel párhuzamosan 21 százalékkal meg kell emelni ama bérek bruttó összegét, amelyek kisebbek vagy egyenlőek öt átlagbérrel. Az ennél nagyobb fizetések esetén 2815 lejjel kellene növelni a bruttó bért.

A pénzügyminisztérium viszont már szerdán délben közleményben sietett leszögezni, hogy Anca Dragu tárcavezető nem vállalt fel egyetlen olyan tervet sem, amely adó- és illetékemelést vagy a kötelező hozzájárulások mértékének növelését tartalmazná. „Amint számtalanszor jeleztük, a pénzügyminisztérium idén nem készül adó- és illetékemelésekre. Csak az adófizetési folyamat egyszerűsítése és a gazdasági tevékenység számára kedvező intézkedések vannak terítéken” – szögezi le a szaktárca közleménye.

Anca Dragu pénzügyminiszter ugyanakkor elmondta, arra kérte a tárca szakértőit, hogy készítsenek egy belső elemzést, amely több forgatókönyvet is tartalmaz az adófizetés egyszerűsítésére, bürokráciamentesítésre, illetve jobb körülmények megteremtésére az üzleti szféra számára.

A politikusokat azonban nem nyugtatták meg a cáfolatok, és valóságos össztüzet zúdítottak a kormányra a választások előtt meglebegtetett adóemelés hallatán.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke még a hivatalos cáfolat előtt azt hangsúlyozta, hogy a kormánynak nincs legitimitása ilyen kaliberű módosításokra, és abbéli reményének adott hangot, hogy Dacian Cioloș miniszterelnök nem fogja módosítani az adótörvénykönyvet.