Óriási mennyiségben gyártották a hamis mosószert abban a két budapesti zugüzemben, amelyeket működés közben füleltek le a pénzügyi nyomozók. Mintegy 74,5 tonna mosóport, valamint több mint 1100 hektoliter folyékony mosószert foglaltak le.

Éppen folyt a munka a 23. és a 15. kerületi raktárépületben, amikor a nyomozók rajtuk ütöttek. Az egyik helyszínen a munkások megpróbáltak elbújni, de gyorsan megtalálták őket. Az eddigi információk alapján a mosószerek alapanyagát Szlovákiából rendelték egy román cég nevében, majd a kész termékeket magyar cégeken keresztül értékesítették Németországba. Úgy tűnik, kizárólag külföldi piacra dolgoztak – írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A hamisítók saját, fejlett technológiájú gyártósorral dolgoztak, a gyártást receptúra könyv segítette: a hozzávalók között étkezési só és festékanyag is szerepel. A két helyszínen összesen heten dolgoztak. A rajtaütést követően, egy héttel később a nyomozók megtalálták azt a raktárt is, ahol a kiskereskedelmi forgalom számára csomagolt, szállításra váró folyékony mosószert tárolták.

A pénzügyi nyomozók a hamis mosószereken kívül többek között lefoglalták az üzemben felhasználásra váró tíz tonna sót, 750 kilogramm nátrium-benzoátot, hat tonna ismeretlen eredetű por mosószert és több tízezer darab csomagolóanyagot: címkéket, flakonokat, dobozokat. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyik a nyomozás. Jelenleg négy gyanúsított van az ügyben. A jogtulajdonosok előzetes tájékoztatása szerint az okozott kár meghaladja a 150 millió forintot.