A borotai Koch Csaba borász borszaküzletet nyitott Kecskeméten, ahol saját borai mellett a Bács-Kiskun megyei pincészetek legjobb nedűit is árusítják.

A szaküzletben a termelők csak pinceáron forgalmazhatják boraikat, amelyekhez így mintegy 30 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a vásárlók – mondta a megnyitón Koch Csaba, aki a Hajós-Bajai, valamint villányi borvidéken is pincészettel rendelkezik.

A megye bortermelőinek borai mellett az ország más borrégióinak a legjobb termékeit is árusítják majd az üzletben, ha a tulajdonos elfogadja azt, hogy pinceáron, a kereskedőket kihagyva értékesítik termékét. A több diplomával is rendelkező borász a közvetlen értékesítésben komoly lehetőséget lát, korábban Szegeden is nyitott borszaküzletet.

Koch Csaba borotai pincészete 2014-ben elnyerte az Év Pincészete elismerést. A borotai központtal működő, a Hajós-Bajai Borvidéken 110 hektáron, a Villányi Borvidék egyik kiváló termőhelyén, a diósviszlói Imre-völgyben 10 hektáron termelő borászat kínálatában a könnyű fehérborok, és a testes vörösborok mellett késői szüretelésű szőlőből készült bor, valamint az úgynevezett jégbor is megtalálható. A pincészet termelésének 90 százalékát a hazai piacokon értékesíti.

A mintegy 70 főt foglalkoztató vállalkozásnak 2013-ban 356 millió forint volt az értékesítés nettó árbevétele, amit 2014-ben 424 millió forintra tudott növelni. Az üzemi tevékenységének az eredményét ugyanebben az időszakban 35 millió forintról 104 millió forintra tudta növelni a Koch-Vin Kft.