A kormányzati tagok közül csak a miniszter jogosult első osztályon repülni, ha hivatalos külföldi kiküldetésre utazik, az államtitkárok és helyetteseik nem. Igaz, ha vonatoznának, akkor mindhárom funkciót betöltők jogosultak első osztályon utazni – olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A hivatali lakás használatától a kiemelt egészségügyi szolgáltatás igénybe vételén át a külföldi hivatalos utazásokon át új kormányrendelet határozza meg a feltételeket, amelyeket a Magyar Közlönyben hoztak nyilvánosságra.

Állami vezetőnek a miniszter, az államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkár számít. A kormánybiztos és a miniszterelnöki biztos is ebbe a kategóriába tartozik, azonban kiemelt egészségügyi szolgáltatás nem jár nekik. A miniszteri biztos helyettes államtitkári ellátásokra tarthat igényt.

Hivatali lakás használatára csak a miniszter és az államtitkár jogosult – ők is engedély alapján, ám ők is csak a minisztérium székhelyén. A helyettes államtitkárnak ez nem jár, ahogy ő kiemelt egészségügyi ellátást sem igényelhet.

Személyes gépkocsihasználatra (hivatalos és magán célra) mindhárom kategóriában jogosultak, de a helyettes államtitkárnak ehhez külön engedélyre van szüksége.

A személygépkocsi-kategóriát a rendelet a miniszter számára így határozza meg: egy darab miniszteri használatra beszerzett autó. Az államtitkár felső-közép 8. kategóriájú, míg a helyettes államtitkár felső-közép 7. kategóriájú kocsit használhat. A helyettes államtitkár engedéllyel sofőrt is kaphat, az előző két beosztásban ez hivatalból jár.

Ha a miniszter repülővel utazik hivatalos útra, I. osztályú (First Class, Business Class) jegyet vehetnek neki. Az államtitkár és a helyettes államtitkár viszont turista osztályon utazik. Igaz, az államtitkárnak a négy óra repülési időt meghaladó tengerentúli utazásnál, valamint más hosszú távú járatoknál magasabb komfortosztálynak megfelelő árú repülőjegyet vásárolhatnak.

A repülőtéri kormányvárót a miniszter magán célú utazáskor is igénybe veheti, míg a másik két beosztásban erre csak hivatalos kiküldetés esetén van lehetőség. Ha viszont az úti célt vonaton érik el, valamennyi beosztásban jár az I. osztályú jegy.