Naponta legalább tucatnyi lemondás érkezik a budapesti szállodákba olyan külföldiektől, akik „a migránsválság kapcsán Magyarországról megjelent hamis híradások miatt meggondolták magukat” –írja a Magyar Idők.

Akad olyan jövő évi konferencia is, amelynek helyszínéül más országot választottak – számol be a lap.

A szállodavállalatok és az önálló hotelek közül is többen jelezték, hogy visszaesett a foglalások száma október első-második hetére. Ez különösen olyan szállodákat érint érzékenyen, amelyek vendégköre döntően szabadidős utazókból áll, vagyis akik például városnéző körutakra vagy vidéki, gyógyfürdős kikapcsolódásra érkeznek hazánkba, és jellemzően az interneten foglalják le a szállást – mondta a Magyar Időknek Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A szállodaszövetség javasolni fogja az ágazatot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumnak, illetve a nemzeti marketinget irányító Magyar Turizmus Zrt.-nek egy közös, nemzetközi médiakampány elindítását, ha súlyosabb mértékben jelentkezne a turizmusban a migránsügy miatti visszaesés.

Változott a helyzet

Niklai Ákos szeptember 11-én, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közös sajtótájékoztatón még arról beszélt: felmérésük szerint a szállodákba csekély, elhanyagolható számú lemondás érkezett. Glázer Tamás, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese pedig jelezte: a migránshelyzet nem érinti a turizmust, a bevándorlók néhány jól behatárolható helyen fordulnak elő, a frekventált látnivalók ezektől távol esnek.