Magyaros, szerb, indiai, olaszos és amerikai ihletésű fogások is az étlapokra kerültek a szeptember 23-29. között megrendezésre kerülő Sörgasztronómiai Héten.

„Péntektől nem kell repülőjegy ahhoz, hogy valaki megtalálja  a kedvenc söre legjobb étel párját. Kilenc étterem speciális sörös menüjét élvezhetjük, amely garantáltan különleges élményt ad a gasztronómiai újdonságokra nyitottaknak” – mondta Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója az Élelmiszer Online-nak.

Az éttermek kreativitással és lelkesedéssel fogtak hozzá a menük összeállításához, olyan párosokat alkottak, amelyek biztosan felkeltik majd az egyelőre nem sörös közönség figyelmét is.

Azt ajánlják, hogy indítsuk például a menüsört egy könnyed, világos lágersörös, mandula likőrrel ízesített koktéllal és zárjuk sörpárlattal! Az előételek között a komplex íz-élményt kínáló, céklában pácolt lazac az egyik legígéretesebb, ehhez friss, bajor stílusú, szűretlen búzasört választottak.

A főételek között válogathatunk olyan húsos ételek között, mint a malacpofa, zöldséges tarhonyával, sötét Stout sörrel, vagy báránysült friss ananásszal és currys gnocchival, sörpárban egy testes barna ale-lel. Különlegesség a kínálatban a Leskovacki ustipci (leskováci falatok) ajvárral, egy malátás illatú lágerrel kísérve.

Vegáknak ajánlják a  vargánya gombás fusillit, édes illatú enyhén kávés ízvilágú barna sörrel. Az éttermek a hagyományos desszerteket (tiramisu, csokoládé mousse, panna cotta, sajttorta, somlói) a sörpárjukkal dobják fel a Sörgasztronómia Hetében, de vannak olyan különlegességek is, amelyeket nem szabad kihagyni.

Az egyik a mango-maracuja charlotte IPA-val társítva, a másik a szarvasgombás fehércsoki mousse vattacukorral. Utóbbi annyira passzol a gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági blonde ale-hoz, hogy muszáj kipróbálni.