Összesen több mint 2,5 tonna lejárt, illetve jelöletlen, ismeretlen eredetű élelmiszert foglalt le egy vecsési hűtőházban a Nébih. A raktárcsarnok koszos, penészes volt, ezért azt is bezáratta a hatóság, de az üzemeltető azóta rendet tett és így újra folytathatja a működést.

Penészes falak és mennyezet, valamint rozsdás berendezés fogadta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőreit, amikor Vecsésen egy csomagolással is foglalkozó hűtőházat ellenőriztek. A helyszínen rovartetemeket is bőven találtak, a higiéniai problémák miatt az üzem csomagolási tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

A hatóság elrendelte 53 tétel, összesen 2600 kilogramm lejárt, illetve jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer forgalomból történő kivonását. A megsemmisített termékek között akadt lepényhal, bébi polip, lazacfilé, szeletelt gomba, gyalult tök, de gyorsfagyasztott túrógombóc és borjú szűzpecsenye is. A lejárt élelmiszerek között volt például 2015 novemberi minőségmegőrzési idejű virágméz, illetve 2016 januári lazacfilé. A szakemberek sérült, valamint szennyezett csomagolású termékeket is találtak.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható. A higiéniai problémákat a hűtőház az ellenőrzés óta kijavította, így a megismételt hatósági szemle alapján folytathatta működését – írja közleményében a Nébih.